02/05/2024

„Касини“ видя удивителни неща на сатурновия спътник Енцеланд!

Сондата Касини

Един от спътниците на Сатурн – Енцелад, представлява бесен океан, в чиято дълбочина може да се развие живот, в съобщава с Discovery News. Това откритие е  направено след анализа на данните, предадени на НАСА от сондата „Касини“.

Последните данни обясняват защо на Енцелад има гейзери, които си проправят път към повърхността с помощта на така наречените „тигрови райета“ – това са дълбоки бразди по повърхността на сатурновия спътник. Тези „ледени фонтани“ много учени тълкуват като признак за наличието под повърхността на Енцелад на голям океан. Освен това под леда на Енцелад бяха открити малки групи от вода с температура около нула градуса по Целзий.

Отдавна е известно, че струите, излъчвани от гейзерите, съдържат въглерод, водород, кислород, азот и различни карбонати. Въпреки това сред тези елементи  няма сол – необходима част за съществуването на голям океан.

Сега се декодират данните от измерването на температурите, извършени от „Касини“. Установено е, че температурата в пукнатините на Енцелад е минус 85 градуса , докато температурата на повърхността -201 градуса. Това е довело учените до извода, че океанът в дълбините на Енцелад се състои от топла газирана вода, която винаги има тенденция да се изкочи нагоре като гейзер. Това пък означава, че в дълбините на този спътник може да има и форми на живот.

Името на този спътник на Сатурн е в чест на гиганта Енцелад, погребан според гръцката митология, под вулкана Етна на средиземноморския остров Сицилия. Това име се оказа пророческо, тъй като точно на този спътник била открита силна вулканична активност.

Енцелад е четвъртото небесно тяло след Земята, Йо и Тритон, където е установено, че има действащи вулкани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *