28/03/2024

Сайтът на статистиката за преброяването гръмна при старта!

От първия до последния ден на най-късия месец в годината – февруари,  ще се осъществи седемнайстото преброяване на населението и жилищния фонд на България. За първи път се преброяваме като членове на Европейския съюз.

Традиционно обаче електронното преброяване чрез глобалната мрежа тръгна с фалстарт – системата блокира.

През първия половин час на 1 февруари системата не бе достъпна. Проблем със сайта http://www.nsi.bg/census2011 имаше и вчера, но от Националния статистически институт (НСИ) обясниха, че тестват системата.

Сайтът бе спрян няколко часа преди тръгването на преброяването в 00.00 часа поради техническа настройка, каза Любомир Блатски, началник отдел “Пресцентър и публикации” в НСИ, цитиран от „Фокус“.

Малко след 7.30 ч. директорът на института Мариана Коцева съобщи по БНР, че вече има над 4000 преброени българи. От статистиката поясняват, че с една регистрация може да се преброи цялото семейство.

Традиционното преброяване на хартиен носител започва в 8.00 часа на 10 февруари. В него ще участват 55 000 преброители и контрольори.

От НСИ уточняват, че гражданите могат да отговарят на въпросите и на входа, не е необходимо да пускат преброителите в жилищата ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *