09/07/2020

100 години от рождението на българската пророчица Ванга

Ванга – обичана и оплювана неведнъж, е българският феномен, който с право си заслужи място в историята на държавата. Няма българин – срещал се лично с нея, или пък негови близки да са търсили помощ,  който да не е чувал какви ли не истории за нейните удивителни предсказания.

Но сякаш Русия благоовеве повече пред нея, отколкото България. И това не е отсега, а приживе.

Вянга заслужава да бъде наричана „народен политолог“, пише руският в. „Правда“ в статия за стогодишнината от рождението на българката.

Електронното издание на „Правда“ изтъква „учудващо точните й пророчества“ по-специално в политическата област.

Тя предсказала началото на Втората световна война и „предупредила България да не участва“, но „политиците не я послушали, присъединили се към Хитлер и се озовали в лагера на победените“, пише „Правда“.

Сбъднаха се и други предсказания на Ванга – за смъртта на Хитлер и на Сталин, за гибелта на Людмила Живкова, починала в крайна сметка от последици от автомобилна катастрофа, също и нейни предвиждания, свързани с предстоящите демократични промени в България, напомня изданието.

„Ванга успяваше да отгатне политически събития в цял свят. Тя предсказа например нахлуването на съветски войски в Чехословакия, гибелта на президента на САЩ Джон Кенеди, убийствата на индийските премиери Индира и Раджив Ганди, свалянето на никарагуанския диктатор Анастасио Сомоса“, посочва изданието.

Не се сбъдна обаче предсказанието й за нахлуване на съветски войски в Чили, добавя „Правда“.

При все това „колеги“ на Ванга установили, че 68 на сто от нейните пророчества са станали реалност. Значи има висок шанс да се сбъдне и предсказанието й, че Русия ще стане главна свръхдържава, а България ще се върне в сферата на руските интереси, твърди „Правда“.

По случай 100-годишнината от рождението на българската ясновидка руските телевизии и вестници са подготвили предавания и материали. Телевизия „Россия” ще покаже документалния филм „Великите пророчици. Ванга и Матрона”, а на „Первий канал” ще бъде излъчена програмата „Ванга. Видим и невидим свят”, съобщава ИТАР-ТАСС, цитиран от „Фокус“.

Във филма на „Первий канал” своите спомени за Ванга ще сподели бившият кореспондент на ТАСС в България Андрей Смирнов, който не един път се е срещал с най-известната българка.
Към Ванга за помощ са се обръщали не само обикновени хора, но и десетки знаменитости от Русия. Например, тя е посъветвала писателя Леонид Леонов да не се отказва от работата си по романа „Пирамида”.

На поета Евгений Евтушенко е казала да пише, но повече да вниква в темите.
За срещите си с Ванга си спомнят още актьорът Вячеслав Тихонов, живописецът Святослав Рьорих, академик Наталия Бехтерьова, поетът Сергей Михалков и др.

Сред най-популярните твърдения, приписвани на Ванга, са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата „Курск“ и атентатите от 11 септември, припомня КРОСС.

В къщата-музей „Ванга“ в Петрич ще има маслосвет по случай 100-годишнината, съобщи за „Фокус“ Сотир Иванов, и.д. директор на Историческия музей в Петрич. Маслосветът ще бъде отслужен от отец Ангел Кочев.

„Това е един религиозен ритуал, едно тайнство, което тя е правела и ние повтаряме това нещо, каза още Сотир Иванов.

По думите на Иванов, пророчицата Ванга е обичала на рождения си ден да организира маслосвет и за това и днес се спазва тази традиция.

* Тайнството Елеосвещение (Маслосвет) е предназначено за тежко болните. В него болният се помазва с осветен зехтин (елей) и се извършва молитва към Бога за излекуване на болести на тялото и душата.

dir.bg

(Visited 209 times, 1 visits today)

One thought on “100 години от рождението на българската пророчица Ванга

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *