29/03/2024

От 5-ти май започваме да изкарваме пари само за себе си?…

Менда Стоянова

От днес започваме да работим и изкарваме пари само за себе си, а не за държавата. Тази година българите работят до 4 май, за да напълнят държавната хазна, сочат изчисления на Института за пазарна икономика. Датата показва кога приходите в държавния бюджет ще бъдат изпълнени, ако хипотетично се приеме, че всичко изработено досега, бъде моментално изземвано от държавата, пояснява Стандарт.

Този ден е известен още като ден на свобода от правителството (Tax Freedom Day). През 2011 г. българите заработват средно по 211 млн. лв. за един ден, допълват от ИПИ. Затова са нужни 124 дни, за да се изработят планираните 26,2 млрд. лв. приходи в бюджета. Най-много ще се работи за събирането на ДДС – 31 дни. 18 дни са нужни за постъпленията от акцизи.

С ден повече ще работим за приходите от осигуровки. Заради наличието на дефицит за 2011 г. обаче от 4 до 13 май данъкоплатците ще трябва допълнително да работят за държавата, за да го покрият.

Наистина е трудно положението на една малка страна в условията на икономическа криза. Време е всички да бъдем инициативни и да търсим варианти за себе си и за семействата си.

Правителството се опитва да насърчи тази инициативност като подобрява условията в страната, заяви председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова по БНТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *