27/04/2024

Радвайте се, татковци! Днес е вашият празник!

Вече близо 20 годинини след първия ден на Коледа, когато празнуваме и Христов ден, 26 декември в България най-официално е обявен за Ден на бащата.

Хубава идея, която по неизвестни причини засега не става повод за всенанордни чествания. Вярно е, че има бащи, от които Господ да пази! Но е истина също така, че има и ужасни майки, от които Господ да пази, но денят на майката се празнува повсеместно.

Така или иначе – добрите и всеотдайни отговорни татковци нека знаят защо точно 26 декември е определен за техния ден.

Според църковния календар 26 декември, е Събор на Пресвета Богородица.  В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Богородица, родила Спасителя.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на Йерусалим.

Денят е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г. и в съответствие с чл. 154 от Кодекса на труда. По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство“ (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път в България е честван през 1997 г.

Така че – радвайте се татковци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *