26/04/2024

Цветанов чист за имотите, не и тъстовете му

Цветан Цветанов

Данъчната проверка на имуществото на вътрешния министър Цветан Цветанов не е установила недекларирани доходи и разминаване на приходи и разходи на него и съпругата му. Такова несъответствие обаче е открито при родителите на съпругата му.

Това е заключението от дългоочакваната проверка на НАП за имотното състояние на вицепремиера, която продължи 4 месеца.

За да представи доклада на приходната агенция шефът й Красимир Стефанов дойде с десетима експерти на днешното заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията. Предварително обаче докладът бе раздаден на медиите.

Проверката показва, че семейство Цветанови има парични постъпления над 589 000 лева, а разходи – 459 000 лева за 2004-2009 г. От това данъчните правят заключението, че семейството може да си позволи направените разходи. През този период те са закупили два апартамента с ипотечни кредити и със собствени спестявания и дарение от семейството на съпругата Десислава Цветанова, а всички останали имоти са придобити като наследство, предаде Дарик радио.

В документа на НАП се казва, че за периода от 1 януари до 31 декември 2009 г. Цветанов е подал декларации за получени от трудови правоотношения с Министерски съвет и ГЕРБ доходи с данъчна основа 33 474.77 лева и доходи от извънтрудови правоотношения с ХХХ (търговец) с данъчна основа – 14 250.00 лева.

На 30 април тази година министърът е подал декларация, в която са коригирани единствено получените доходи от трудови правоотношения, като е добавен получен доход от Народно събрание, вследствие на което данъчната основа е 34 930.81 лева. С декларацията не е направена корекция по отношение на получените доходи от извънтрудови правоотношения.

Установено е, че получените нетни доходи на Цветанов за 2009 година от Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност (СНЦОД) „ГЕРБ“ са в размер 6749.45 лева и са изплатени по банков път в сметка в банка ДСК. За изплатения доход е удържан и внесен данък от работодателя. От партия ГЕРБ са му изплатени нетни доходи за 2009 година в размер на 6228.79 лева, също по сметка на ДСК.
От Министерски съвет Цветанов е получил нетни доходи за 2009 година в размер на 17 149.00 лева, преведени в сметката му в същата банка.
Въз основа на представена служебна бележка от Народно събрание, както и по данни от информационния масив на НАП, на министъра е начислен брутен доход в размер на 1673.61 лева.

За същия период на 2009 година Цветанов е получил доходи и от извънтрудови правоотношения от търговец. За извършена услуга по договор от 8 декември 2008 година той е получил 17 575.00 лева, който са изплатени през юли 2009 година по банков път.

За проверявания период 2004-2009 година е установено, че през 2009 година Цветанов е притежавал осем банкови сметки – шест в ДСК, една в „ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ БЪЛГАРИЯ“ АД и една в „СИБАНК“ АД.

Красимир Стефанов коментира, че няма законова възможност да съобщи данните за хонорарите на Цветанов за консултантски услуги. Той посочи, че е поканил собствениците, които са изплащали хонорарите на Цветанов, но и двете фирми категорично са отказали, а едната изобщо не е съдействала.

Ще бъде възложена обаче ревизия във връзка с доходите на родителите на Десислава Цветанова, където се е установило несъответствие между извършените разходи и получените доходи, съобщи Красимир Стефанов, цитиран от „Фокус“. Тъстът и тъщата на министъра обаче не са дали разрешение за оповестяване на данните им.

Вчера в. „Галерия“ разпространи данни, за които твърди, че са от проверката на НАП, според които родителите на съпругата на Цветанов са им дарили 150 000 лева, за които нямат документи.

„Това е блъф. Няма и такъв господин, който да е дал заем на Цветан Цветанов, защото има голяма разлика между дарение и заем“, каза още шефът на НАП по повод твърдението на „Галерия“, че има такъв човек, с който министърът ще оправдае част от доходите си.

Според Стефанов представените от изданието извлечения от сметки нямат входящ и изходящ номер и нямат „шапка“ на документ. Данъчният началник покани главния редактор Кристина Патрашкова и заместникът й Явор Дачков на кафе в неговата дирекция, за да им обясни как работи НАП.

Тази сутрин председателят на комисията по корупцията и конфликт на интереси Валентин Николов от „Атака“ обяви пред журналисти, че се правят опити да се саботира заседанието, на което се очакваше да бъдат изнесени данни на НАП. Причина за това стана искането заседанието да бъде отложено, защото двама от членовете й са в чужбина, а трети иска да се запознае предварително с резултатите от проверката. В крайна сметка изслушването на шефа на данъчните се състоя.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *