25/04/2024

Финландец загина, трима души са ранени от лавина край Банско

Лавините под връх Тодорка не са рядкост

Лавина е паднала под връх Тодорка над Банско. Снежната стихия е повлякла четирима финландски туристи. Единият от тях е загинал, а друг е тежко ранен.

Лавината е паднала в района между хижите „Бъндерица“ и „Вихрен“ между 14.30 и 14.40 часа, съобщи за БТА кметът на Банско Александър Краваров.
Сигналът за бедствието е подаден около 16 часа, съобщиха БГНЕС и „Фокус“, като се позоваха на МВР.

Екипи на Планинската спасителна служба пристигнаха на място, за да окажат помощ на пострадалите. Мястото, където е паднала лавината, е извън скизоната, уточни кметът на Банско.

Единият от тримата оцелели е в тежко състояние и е транспортиран с линейка към Банско, съобщи началникът на базата на Планинската спасителна служба в града Румен Баряков, цитиран от БТА. Другите двама, които са с леки наранявания, се разпитват от полицията.

Кметът на Банско Александър Краваров допълни, че финландците са се спускали със сноуборд по забранените улеи под връх Тодорка.

Преди 2 години 28-годишен сноубордист от София загина при лавина, паднала, след като той се спускал по улей под връх Тодорка.

–––––––––––––––––––––
В Банско тече трескава подготовка за стартовете на Световната купа по ски през уикенда. Очаква се в курортното градче да пристигнат близо 15 000 души. В състезанията ще вземат участие четирима световни шампиони – италианецът Кристоф Инерхофер, който спечели злато в супергигантския слалом, сребро в суперкомбинацията и бронз в спускането, първенецът в гигантския слалом Тед Лигети (САЩ), шампионът в слалома Жан-Баптист Гранж (Франция) и Томас Фанара, който стана отборен шампион с Франция.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *