25/04/2024

Ужас: САЩ се готвят за война и по суша в Либия!

САЩ изпратиха към Средиземно море над четири хиляди моряци и морски пехотинци от състава на дежурната група на десантните части „Батаан“, която се базира в щата Вирджиния, както и от 22-ри батальон на морската пехота от базата на военноморските сили в Литъл Крийк, съобщи ИТАР-ТАСС.

Агенцията цитира пресслужбата на командващия втори флот на САЩ, която подчертава, че морските пехотинци ще вземат участие във военната операция в Либия.

Командирът на групата капитан Стивън Йодър заяви, че решението за разгръщането е прието по-рано от планирания срок заради „спешната необходимост във връзка със ситуацията в Либия и региона“.

Либийският лидер Муамар Кадафи и неговото обкръжение трябва да прекратят огъня, да изведат войските си от градовете и да се приготвят за смяна на властта, заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

„Кадафи и неговото обкръжение сами ще решат какви ще са следващите им стъпки, но ние несъмнено бихме им препоръчали да приемат правилното решение, което би предвиждало не само реално цялостно прекратяване на огъня, но също така изтегляне на войските от градовете и подготовка за предаване на властта, но без полковник Кадафи“, подчерта Хилари Клинтън.

Денис Макдонау, близък съветник на американския президент Барак Обама, в сряда даде да се разбере, че членове от обкръжението на либийския лидер Муамар Кадафи са се свързали с американската администрация, за да разговарят за възможен изход от кризата в Либия, съобщи АФП. „Не съм изненадан, че под силния натиск някои хора са търсили контакти в търсене на вратички за изход. Въпреки това няма да навлизам в подробности, мисля, че разбирате“, заяви Макдонау.

В същото време високопоставен американски източник съобщи, че до началото на тази седмица либийски ръководители многократно са се свързвали с Държавния департамент на САЩ. Такива са външният министър на Либия, Муса Куса, както и Абдула Сенуси, роднина на Кадафи и един от началниците на либийското разузнаване.

24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *