29/03/2024

Изненада: Лошото настроение е полезно за мозъка

Лошото настроение ни помага да се стегнем и по-ефективно да реагираме на стресовите ситуации. Това твърди професорът по психология от Университета в Нов Южен Уелс – Австралия, д-р Джо Форгас. Разбира се, дозата тъга трябва да бъде минимална. Иначе лошото настроение може да прерасне в депресия, пише Huffington Post.

Д-р Форгас провел експеримент с участието на 120 човека, които преминали през различни тестове в добро и лошо настроение. Ученият предизвиквл тъга у участниците с помощта на гледането на тежки филми или симулация на лоши възприятия. А доброто настроение участниците предизвиквали у себе си благодарение на вдъхновяващо кино.

След психологическа обработка доброволците обсъждали с изследователя различни градски легенди. Тъжните били склонни да се съмняват в правдивостта на историите и демонстрирали по-големи доказателствени аргументи, както и висока скорост на реакциите.

Участниците в експеримента, които били в добро настроение, мислили малко по-малко. Психологът обяснява, че причината за този феномен е отпуснатото състояние на психиката на човека, когато е в добро разположение на духа. Отрицателните мисли провокират усещане за това, че ситуацията е нова и непозната и изисква мобилизация на всички ресурси на организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *