25/04/2024

Бундестагът ще заседава извънредно заради подслушването на Меркел от САЩ

Парламентът на Германия ще заседава на специална извънредна сесия, посветена на съобщенията, че САЩ от години са подслушвали телефоните на канцлера Ангела Меркел.

Левите партии настояват за публично разследване, на което да бъде извикан като свидетел бившият подизпълнител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън.

Двете основни партии в страната са се споразумели заседанието да е на 18 ноември.

Християндемократическият съюз на Меркел заяви, че няма да пречи на създаването на парламентарна комисия за разследване на шпионската афера.

„Тези действия са неприемливи, те имат силата да разрушат приятелските отношения, които винаги са ни свързвали със САЩ“, заяви Андрей Налес, генерален секретар на Социалдемократическата партия.

„Комисия на Бундестага, която да хвърли светлина, изглежда неизбежна“, каза тя пред всекидневника „Билд“. Комисията би могла да покани свидетели, включително Меркел или Сноудън, който в момента временно пребивава в Русия.

Германската преса твърди, че телефоните на Меркел се подслушват от 2002 г. и че от 2010 г. за това знае и президентът Барак Обама.

http://www.dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *