20/04/2024

Териториални претенции на Ердоган на Балканите вбесиха Атина и София

МВнР излезе с позиция срещу скандално изявление на турския премиер Реджеп Тайп Ердоган. Той е цитиран от македонски и гръцки медии да казва, че турска територия са гръцка Тракия, части от Македония, България и Босна и Херцеговина. Атина също реагира остро.

„Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Варадар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион”, заявил Ердоган в предизборно си изявление за местните избори в Кешан, пише македонският „Утрински вестник“, цитиран от „Фокус“.

Това предизвика остри реакции първо в Гърция.

Турският премиер се опитва да разшири турските завоювания и искания на целия балкански регион, пише гръцкият вестник „Та Неа”.

„По този начин Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсване на Турската република Тракия, в която освен територии от Гърция има територии и от Южна България, и Централните Балкани”, допълва изданието.

В. „Имерисия“ пък коментира иронично: „Ердоган е невероятен – и Солун е Тракия”.

Медиите цитират гръцкото външно министерство, което в остра реакция припомня за изявлението на бившия албански премиер Сали Бериша за Албания с територии в Македония, Гърция и Косово.

„Трябва винаги да се внимава за историческите изказвания, особено в регион като Балканите. За Гърция, която би могла да направи много исторически изказвания, това е единна и неотчуждаема позиция”, заяви говорителят на гръцкото МВнР Константинос Кутрас.

По-късно от българското Външно министерство разпространиха изявление, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог.

„България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Водени от опита на историята, смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат“, заявиха още от ведомството на Кристиан Вигенин.

От Външно напомнят, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка страна са основополагащи зачитането на международното право, суверенитета и териториалната цялост.

През октомври изказване на Ердоган по време на посещение в Призрен предизвика остри реакции в Сърбия. Тогава той заяви, че „Косово е Турция и Турция е Косово”.

http://dnes.dir.bg/news/trakia-rejep-erdogan-15727632

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *