19/04/2024

Масова смърт на тюлени и делфини в Черно и Каспийско море – видео

Масовият мор на тюлени по крайбрежието на Каспийско море продължава. В района на Мангистау бяха открити около 50 мъртви животни, съобщават независими еколози.

Ветеринарите не бързат да правят изводи за нов случай на масова смърт на морски животни. Според тях, ситуацията може да стане по-ясно след преглед на вътрешните органи ветеринарен център.

Само преди седмица в същия район близо до село  Баутино бяха намерени мъртви тюлени – повече от една дузина трупове. Трябва да се отбележи, че през последното десетилетие загинаха хиляди тюлени в Каспийско море. В края на 2008 г., те официално са признати застрашени от изчезване бозайници.

Какво е това, което убива делфините в Черно море? Докато учените търсят отговор, туристи намериха в крайбрежните води на Анапа 20 трупа на тези морски бозайници.  Още три мъртви делфина са забелязани в Мала.

Спасителите имат някои предположения за причините за смъртта. Причината може да бъде интоксикация, или вирус, който убива морските животни, а може и да е бракониерство. Делфините често се оплитат мрежите, опънати за улов на средни риби и се удавят. Има  случаи, когато рибарите се опитват да запазят мрежите си като най-безмилостно отсичат перките на  делфините.

Информацията за масавота  смърт на морските бозайници е предадена на учени, които ще се определят  точната причина за мора на животните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *