20/04/2024

Учени: Човекът сам се е отказал от третото си око

Таутара – това същество е безценна находка за учените тъй като е най-древната рептилия в света . Този вид съществува без прекъсване от 225 милиона години.

Запазила се е само на няколко новозеландски острова. Това живо „изкопаемо“ външно приличащо на гущер, напомня за времето, когато четириногите са се превръщали в костенурки, гущери, крокодили и динозаври. От тогава насам те практически не са се изменили и поради това дават възможност да се съди как са могли да изглеждат техните съвременници.

Най-забележителното при това животно е, че на връхната част на главата му има образувание, което прилича на трето око. То му помага да гледа нагоре и назад.

Теменното око не е вътре в черепа, както обикновените очи. Вместо това има изпъкналост, под която се развиват две симетрични области на мозъка. Те изпълняват различни функции: лявата отговаря за теменното око, а в дясната е епизината торбичка. При рептилиите теменното око възприема светлината, а епифизната торбичка отделя мелатонин – хормон, регулиращ циклите на съня.

При хората вместо епифизна торбичка, разположена близо до очите, във връхната част на главата има епифизна жлеза, която е разположена ниско заедно с останалата част на мозъка. Тя също произвежда мелатонин и още много други хормони, които са предназначени за регулиране на неврологичните процеси (най-известният от тях е серотонина). Здравата епифизна жлеза прави хората съсредоточени и щастливи, кара ги да се събуждат сутрин и да спят през нощта, а също в някаква степен предотвратява нервната дегенерация, неизбежно свързана с възрастта. По всяка вероятност това е и причината, поради която нашите предци са се отказали от третото си око – заради здравия сън, щастието си и пълноценната си психика.

Едва ли е случайно, че античните философи поголовно са вярвали в третото око и са го считали за орган за свързване с висшите сили. Били убедени, че благодарение на него избраните получавали ясновидски способности, а много други хора – чувствителна интуиция.

Леонардо да Винчи, който сериозно се е занимавал с анатомия и е препарирал много трупове твърдял, че в главата на човека има свързани с очите особени сферични зони. И една от тях – „камерата на здравия смисъл“, се явява като местообитание на душата и отговаря за общуването с Бога.

На Изток по време на сакрални обреди между веждите и досега рисуват око или точка. Тя имитира прозорец, през който влиза поток от космическа енергия.

Главата на статуите на Буда често е украсена  със скъпоценни камъни в областта на междувеждието. Трето око е открито дори на Големия Свинкс в Египет.

„Излишна дупка“ в черепа има у нашите по-малки братя. Например у живеещите в Нова Зеландия гущери таутара, изхитрили се да просъществуват повече от 200 милиона години, в малка очна орбита под прозрачна мембрана се намира истинско око, пише cience.compulenta.ru.  При измрелите рептилии дапълнителното око се намира на темето. Доказателството е в съхранените и проучени вкаменели черепи на изкопаемите животни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *