28/03/2024

Лястовиците са принудени да скъсят крилата си

Биолози откриха доказателства, че сега еволюцията върви много бързо. Само за три поколения живеещите край шосе лястовички са скъсили крилата си, за да могат по-лесно да се отдръпват и избягват автомобилите.

За своето откритие американските орнитолози от университета в Небраска съобщават в списание Current Biology. Учените изучавали лястовиците още от 1982 г. и знаели, че птиците се заселват близо до един и същи път, връщайки се в своите гнезда след края на зимата.

През 80-те години всеки сезон орнитолозите събирали около 20 мъртви птички на пътя и естествено – изучавали старателно телата им. Но имало нулеви години, през които убитите птици били значително по-малко – само пет за едно лято като в същото време е отчетено двукратно увеличение на популацията. На същите тези пътища, където броят на преминаващите автомобили си е останал същият. Лястовиците построили по подпорните колони на мостовете още повече гнезда, но по някаква причина престанали масово да гинат заради сблъсък с колите.

Очевидно тези лястовички са станали по-маневрени. Но за сметка на какво? Учените се обърнали към архивни записи и открили, че дължината на крилата на птиците за това време е намаляла – през 1982 г. тя била около 111 мм, през 2012 – след 30 години – 106 мм. На пръв поглед това не е много, но като се отчете скромният размер на самата лястовичка, подобно изменение не трябва да се изхвърля от сметките. По-късите крила осигуряват по-голяма маневреност и в полза на това говори още един факт – през миналата година сред убитите от коли лястовички попаднали изключително птици със „старата” дължина на крилата. В същото време уловените живи птици се оказали от адаптираните – с по-къси крила.

Според един от авторите на проучването – Чарлз Браун, предходните изследвания са показали, че късите крила опростяват както маневрирането във въздуха, така и излитането от място, поради което шансът за спасение от движението по аутобана нараства. Друг експерт, попитан от Science News – Джон Хоугланд от университета в Мериленд предполага, че има подобна тенденция и при птиците, гнездящи и летящи близо до ветрогенератори. Те трябва бързо да адаптират прелитането си през въртящите се лопати.

Биолозите се надяват да изяснят как се приспособяват и други видове животни към изменената от човека природа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *