20/04/2024

Поповете уволниха момчето, развяло знаме за Деня на будителите (видео)

Няма нищо по-богоугодно в Деня на народните будители от това да прозвучат камбаните на „Св. Александър Невски”. Така студентът богослов Станислав Въчин коментира пред Нова телевизия решението си да бие по собствена инициатива камбаните на храма в празничния ден и да развее националното знаме от камбанарията, което му донесе уволнение като иподякон в патриаршеската катедрала.

„Сметнах за редно на 1 ноември, когато имаше шествие на преподаватели, студенти и обикновени граждани, да се развее трибагреникът”, аргументира се Станислав.

„Не знаех, че има такива високопатриотични подбуди, каквито казва, но той няма абсолютно никакво право да бие камбаната на своя глава. Това е злоупотреба със служебно положение. Редът е ясен и категоричен. Дори аз, който съм председател на катедралата, нямам право да бия камбаната, ей така, за да изразя гражданска позиция или защото намирам за добре”, коментира епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храм-паметника.

По думите на духовника църквата не е забравила будителите, а камбаните са прозвучали, но по-рано. Според епископа Българската православна църква не може да заема политическа позиция. Наред с това обаче Тихон призна, че тази година празничен молебен за Деня на будителите не е имало заради митинга на контрапротестиращите около катедралата.

„Църквата не може да вземе отношение към протестите по простата причина, че ние сме за всички и трябва да се грижим за това да ги събираме, а не да ги разделяме”, заяви също председателят на църковното настоятелство на „Св. Александър Невски”.

„Да си иподякон е чест, която трябва да заслужиш. След като той е решил, че трябва да наруши всички граници заради неговата си гражданска позиция, тогава трябва да си понесе последиците”, коментира Тихон, според когото това не било първото провинение на Станислав Въчин. „Ранобудният” студент закъснявал за работа.

Целия разговор за уволнението на богослова с гражданска позиция можете да проследите във видеото.

Вижте видеото тук: http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-protesti-sreshtu-kabineta/koj-razvia-znameto-nad-hrama-i-be-uvolnen-5997550

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *