26/04/2024

Японците тестваха успешно космическо оръжие

При земни условия са проведени успешни тестове на космическо оръдие, предназначено за астероидната мисия „Хаябуса-2”. Представители на Японската космическа агенция JAXA съобщиха, че в Страната на изгряващото слънце са направени изпитания на прибор за ограждане на повърхността на астероид.

Той ще бъде монтиран на космическия апарат „Хаябуса-2”. Предназначен е за мисия за доставка на образци от астероид на Земята.

Специалното космическо оръдие на борда на автоматичната междупланетна станция „Хаябуса-2” трябва да стреля в астероид, за да направи възможна манипулация по ограждане в дълбините на астероида. Изстрелът от космическото оръдие ще бъде произведен от разстояние 100 метра.

Предвижда се астероидната мисия да стартира в началото на декември 2014 г. Японският космически апарат ще се отправи към астероида под номер 162173, който по-рано беше известен с обозначението 1999 JU3.

В перихелия неговата орбита навлиза вътре в орбитата на Земята, а в афелия стига до орбитата на Марс. Диаметърът на 1999 JU3 се оценява на около 0,92 километра

Връщането на този космически апарат на Земята с образци от астероида се планира да стане през 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *