20/04/2024

Зловещи звуци се чуват от различни краища на Земята (видео)

Напоследък от всички краища на Земята хората са обезпокоени от едно необичайно явление, за което не намират разумно обяснение. Очевидци твърдят, че чуват неразбираеми, неприличащи на нищо звуци, които се носят буквално от небето. Понякога ги описват като ръмжене, понякога като бавно движещ се механизъм.

Често акустичните аномалии са съпроводени с появата на летящи обекти. Някой смятат, че това са звуци от летящи кораби. Други сериозно започнаха да говорят за края на света и че това един вид е първият предупредителен звънец.

Преди дни жител на Лондон разказа, че в продължение на няколко дни бил преследван от странен шум. Отначало звуците били тихи, едва различими, но постепенно ставали все по-силни. „Аз отначало дори не им обръщах внимание. Близо до дома ми има завод, от който се носят всевъзможни шумове. Но сега разбирам, че се случва нещо необяснимо. Страхувам се”, казва англичанинът, пожелал анонимност.
Този необичаен феномен е чут и в Русия. През ноември миналата година жител на Казан качи в мрежата видео, на който се чува странен звук. При това наблизо нито е минавал влак, нито е прелитал самолет. Пък и такива звучи тези превозни средства не издават.

Засега учените не могат еднозначно да кажат на кой или на какво принадлежат подобни шумове. Те клонят към версията, че много неща могат да произведат такъв шум – вятърът, преминаваща кола, уличен шум, телевизорът на съседите и от всичко това заедно може да се „композира” необичаен звук.  Другата разпространена версия е слуховата халюцинация. Най-обикновен звук може да се изкриви при възприемането му, затова в главата на човека прозвучава по друг начин.  Това може да се получи при силна умора, при нарушения на съня или при боледуване.

Психологът от Чикагския университет Нил Джонсън смята, че за всичко е виновно развинтеното въображение. „Всичко това е игра на разума. Когато много искаме нещо да видим или чуем, представяме си го, а след това започваме да вярваме, че наистина сме станали свидетели на нещо необяснимо. Всеки от нас може да си спомни поне три истории, когато в тъмнината сме възприемали закачалка като човек в коридора. Същото се случва и със слуха. Всяко нещо, на което сега не можем да намерим отговор, веднага се класифицира като паранормално”, коментира Джонсън.

Освен това интернет вече е наводнен с фалшификати, което особено много затруднява работата на учените. Любителите на сензациите често натрупват звуци от стари записи върху нови в опит да си осигурят хиляди посещения на потребители. Много просто се забавляват в изготвянето на клипове за лапнишарани.
Тази тема стана популярна и започна да предизвиква неподправен интерес, затова се появяват и все повече желаещи да представят сензационни клипове.

Но съществува и още една версия: Отдавна се говори за така нареченият проект „Синьо сияние” ( или син лъч в буквален превод). Целта му е да предизвика всеобща паника в света, а кой финансира проекта и какви облаги иска да извлече от това – вижте тук.

One thought on “Зловещи звуци се чуват от различни краища на Земята (видео)

  1. Ако това е предупреждения за края на света, трябва да кажа, че не е „първият“, а „последният“…
    Относно мнимите психолози, които сами чуват гласове в главите си… Както се вижда и по-долу на видеото (и на много други видео материали в интернет) тези звуци не се чуват в главите на хората, а могат ДОРИ да бъдат записани на видео. Очевидно могат да бъдат чути не само в отдалечени райони, но и в градове… и ако версията не се припокриваше, веднага щеше да има опровержение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *