18/04/2024

След дъжд – качулка

14 млрд. лв. са загубени за бюджетите на България от началото на прехода досега, защото са изтекли към офшорни зони. Загубите за ЕС се измерват с трилиони. Затова Европа води дебат за офшорните зони.Ние откликнахме на него и подготвихме закон.

Така шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев представи пред депутатите от комисията проект, популярен като закон за офшорките, който бе приет на първо четене.

Той е разработен от него и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Целта на проекта е да забрани офшорни фирми да осъществяват дейност във важни сфери на икономиката и да премахне отклоненията в данъчното облагане, мотивира се Цонев. В него има забрана офшорни компании да участват в обществени поръчки, в приватизация, да искат концесии, лицензи за кредитни институции, застрахователна дейност, мобилен оператор, да издават вестници и др. Между двете четения ще се мисли и дали в забранените дейности ще се включат инвестиционни посредници, както и правила за участие в търговията на борсата.

Предвиждат се и 35% данък върху сделки с компании, регистрирани в офшорни зони. Облагането ще се извършва, ако страна по сделката и получател на превода е компания, регистрирана в такава зона, с която България няма споразумение за избягване на двойното данъчно облагане.

Проектът е разписал и критерии за оценка на това коя сделка се извършва за укриване на данъци. Един от тях например е сключването на договори при цени, по-ниски от пазарните. Според проекта за преференциален данъчен режим ще се смятат зони, в които данък печалба е с над 60% по-нисък от този у нас – т.е. компаниите плащат 4%. Проектът е поставил в групата на облагаеми сделки и дружества, регистрирани в Белгия и Холандия, които не били офшорки, но били “данъчни хулигани”, както ги определи Цонев.

Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова заяви, че предложеният закон няма да се отрази върху почтения бизнес и защити проекта в лично качество, но не представи официална позиция на ведомството.

Бележка на www.snaiper-bg.net: Само 14 милиарда лева потънали в фшорни зони? Тя цяла ограбена България отдавна е вече там. Отдавна крадците се върнаха като „уважавани“ чужди инвеститори тук и продължиха да грабят. Отдавна приватизацията разруши каквото имаше за разрушаване.

Накрадоха се на корем и сега нека се поздравим за проекта за закон, който е след дъжд качулка.

Но в България законите не се пишат случайно. Може би се сетиха за този проблем чак сега, за да елиминират някой нахален офшорен конкурент? Малцина  знаят, но… нищо чудно.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2391486

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *