28/03/2024

Скандалът се разраства: САЩ са подслушвали 35 световни лидери

35 световни лидери са били подслушвани от Американската Агенция за национална сигурност (АНС), пише в. „Гардиън“, цитирайки документи, представени от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

Номерата на телефоните били предадени на агенцията от служители на Белия дом, Държавния департамент и Пентагона.

В рамките на това „сътрудничество“, агенцията получила 200 телефонни номера, 35 от които принадлежали на неназовани световни лидери.

Всичките незабавно били поставени на подслушване, посочва изданието.

Скандалът с наблюдение от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ се разрасна, след като стана ясно, че службите са следили комуникациите не само на потенциални терористи и престъпници, но даже държавни и правителствени ръководители.

Сред тях са президентите на Бразилия и Мексико Дилма Русеф и Енрике Пеня Нието.

В четвъртък пък беше съобщено, че е подслушван мобилният телефон на германския канцлер Ангела Меркел.

Мобилният телефон на Меркел е не е бил от телефоните, които Германия предоставя на свои държавни лица и които са защитени, съобщи ДПА, като се позова на германски медии.

Извън работата Меркел постоянно използва обикновен телефон. Според германската служба за цифрова сигурност телефонът, за който се предполага, че е бил подслушван, не е бил от специалните „сертифицирани“ апарати.

В. „Зюддойче цайтунг“ посочва, че германските разпоредби забраняват на лица, които обсъждат държавни тайни, да използват несертифицирани апарати.

Според „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ телефонът на Меркел е регистриран от нейната християндемократическа партия и не е бил от двата модела смартфони, сертифицирани като сигурни за използване от висши германски служители.

http://www.standartnews.com

Снимката е на ЕПА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *