26/04/2024

13 минерални води с опасно много флуорид. Четете етикетите

Хората в България купуват минерална вода и пият, без да четат етикетите. А на някои от най-известните български марки минерална вода като „Девин“, „Михалково“, Хисар“, “Велинград“ и др., пише: „Съдържа флуорид над 1.5 мг/л. и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години“ (виж по-долу таблица със съдържанието на флуор в по-известните марки минерална вода на пазара).

Но има риск и за възрастните, които консумират много вода с високо съдържание на флуорид. Ако един човек пие по половин-един литър минерална вода с високо съдържание на флуорид на ден, вредни ефекти няма да има, но ако пие 1,5-2 литра, опасността се увеличава. Какво е опасното на флуорида?

Д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция „Обществено здраве“ на МЗ казва: „Повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до седем годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им. Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи“.

„Колко вода трябва да пие човек всеки ден, за да е здрав?“, пита на лекция в София Джон Далтън, директор на английско училище по пиар. От залата се чуват отговори: „Два литра минимум!“, „Не – три литра!“…
„Отговорът е – колкото му се пие – казва лекторът. Но компаниите за минерална вода искат хората да пият повече, дори когато не са жадни. Тогава се появяват авторитетни изследвания, че е полезно за здравето да се пие много вода – по 2 до 4 литра дневно. Печалбите на бутилиращите фирми скачат. Нищо лично, просто пиар“.

Минерална вода “Банкя” с ниско съдържание на флуор 0,5 мг/л. Снимки: авторката

Ако пиар посланието за обилния водопой на масите се приложи към някои натурални минерални води в България, може да се стигне до увреждане на здравето, предупреждават експерти. Много от минералните води в България са с естествено (природно) повишено съдържание на флуориди (на етикетите се отбелязва с F).

По данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л.
Според Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, пазарният дял на минералните води със съдържание на флуориди над 1,5 мг/л за 2007 г. е около 33% от всички произведени в страната бутилирани минерални води.

Те са от находищата „Девин“, „Хисаря“, “Велинград”, “Михалково”, “Ракитово”, “Старо Железаре”, “Баничан” и “Бързия”. Не всички води с марка „Девин“, „Михалково“ и др. обаче съдържат много флуорид. Има изворни и трапезни (като „Девин“ с розов етикет или „Михалково“ със зелен), които са с F, по-малко или равно на 0.1 мг/л. Затова трябва да се четат етикетите.

Има още много важни подробности за съдържанието на водата, която пием и за ползите и вредите. Пълния текст – вижте ТУК.

5 thoughts on “13 минерални води с опасно много флуорид. Четете етикетите

  1. Ей, хора, пише се „флУОрид“, а не „флУрид“

  2. Бе може и флУрид, щом така смятат…

  3. A и това си е направо платена статия за Горна Баня

  4. Съобщение до средствата за масова информация
    Михалково АД протестира срещу манипулативна и некоректна информация от страна на интернет-сайтовете snaiper-bg.net и burgasnovinite.bg

    Във връзка с публикувания днес текст в интернет-сайтовете snaiper-bg.net и burgasnovinite.bg /между другото вече публикуван в други сайтове през 2009 г. и сега отново копиран в тези сайтове/, в който манипулативно и некоректно се внушава на читателите, че 13 марки минерална вода вода в България съдържат опасно много количество флуорид, между които е изброена и натурална минерална вода „Михалково”, „Михалково“ АД държи да внесе следната яснота:
    Статията в гореупоменатите сайтове, цитираща произволни изказвания и имена, манипулираща към отрицателно отношение към изброени поименно минерални води, съдържаща грешна информация – изворната вода на Михалково е спомената със зелен етикет, а тя е от 2 години с розов етикет, е с подвеждащо и некоректно съдържание.
    ТПК „Михалково” бутилира продуктите с марката „Михалково”, а „Михалково” АД продава тези продукти.
    ТПК „Михалково“ има над 70 годишна история. За минерална вода „Михалково” доц. д-р Лидия Владева казва: „Няма да е преувеличено, ако кажем, че минералната вода от Михалково е една уникална вода, с ценни съставки, показатели и свойства, с аналози сред известните европейски марки бутилирани минерални води”. В качеството си на производител на газирана минерална вода и на изворна вода, изследвана ежедневно лабораторно с грижа за потребителите, с всички необходими сертификати за качество -International Food Standarts (IFS), ISO 9001:2008, категорично опровергаваме внушенията за „опасност”. Напротив, водата има изключителни лечебни свойства!
    Михалково АД предлага на пазара два вида продукти: минерална вода „Михалково” и изворна вода „Михалково”.
    ТПК „Михалково” притежава концесия за водоползване на находище „Михалково“, с. Михалково, община Девин, със сондажи 1аВП и 1 ВКП, от които се бутилира минерална вода Михалково с пълноценно съдържание на свободен въглероден двуокис. Водата извира от 70 метра дълбочина с температура 24,5°С в екологично чист регион в Западните Родопи и притежава множество лечебно-профилактични свойства. Тя е единствената естествено газирана минерална вода у нас и на Балканите, както и една от малкото минерални води в Европа, които се добиват в естествено газирано състояние. Благоприятна е за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата, храносмилателната, нервната система и на ендокринно-обменни заболявания. На етикета е указано съдържанието на флуорид и че не е подходяща за всекидневна употреба от ДЕЦА под 7 годишна възраст. Внушението, че е опасна за всекидневна употреба от всички над тази възраст, е погрешно и некоректно!
    През 2008 г. Михалково пуска на пазара нов продукт – изворна вода Михалково, за което притежава разрешително за водоползване на извор „Персенк“, от който се бутилира изворна вода Михалково. Това е чиста планинска вода от Родопите с много ниска минерализация, което я прави изключително подходяща за ежедневна употреба от всички възрастови групи, включително бебета и малки деца. Изворна вода Михалково е носител на специалната награда в категорията „Нова марка или бизнес“ от националния конкурс „Иновации в безалкохолната промишленост – 2009 година”.
    Накрая бихме искали да подчертаем, че всяко разпалване на нелоялна конкуренция, „удари под кръста”, манипулации, внушения и интригантстване, не може да бъде от полза на тези, които са техните автори!
    Убедени сме, че респектът и уважението към конкуренцията ще даде възможност на авторите на такъв тип статии да не разпиляват енергията си за „черен PR”, а да създават положително отношение към българското производство.
    За информация от всякакъв характер винаги съм на разположение:

    Димитър Дългъчев
    Управител
    „Михалково“ АД

  5. Тази статия за флуора е супер. Ето част от водите и количеството на флуор в тях:

    Хисар 5,0
    Ракитово 5,0
    Велинград 4,5
    Velingrad (BG) 4,5
    Клептуза 4,5
    Девин 4,0
    Михалково 3,1

    Рударци 1,5

    Банкя 0,5
    Преподобна Стойна 0,4
    Горна баня 0,2
    Неврокоп 0,1

    Благодаря за прекрасната информация.

    Иво Игнатов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *