26/04/2024

Физици разработиха метод за измерване на вредата от GSM

Американски физици разработиха методика за измерване нивото на микровълновото излъчване в клетките на главния мозък без вмешателство във вътрешните тъкани на организма.

Това ще помогне на медиците да си изяснят как мобилният телефон влияе на здравето на нервната система на човека, се казва в статия, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Мобилните телефони са източник на сравнително слабо микровълново излъчване. Много хора се безпокоят за това, че постоянното използване на мобилката може да се отрази лошо на здравето им. През 2011 г. Световната здравна организация публикува изследване, в което се твърди, че 30 минути разговор по мобилен телефон дневно повишава шанса от появата на тумори в мозъка с 40 на сто.  Изводите на организацията не бяха приети от производителите на телефони, които оцениха статистическите данни като непълни.

Дейвид Гултекин (David Gultekin) от Мемориалния онкологичен център Sloan Kettering в Ню Йорк и неговият колега Лотар Мелер (Lothar Moeller) от лабораториите Белла при корпорацията Alcatel Lucent в Холмдел – САЩ, разработили методика, която позволява директно да се оценява вредата за здравето на човека от мрежовите телефони с помощта на магнитно-резонансен томограф.

Учените обясняват, че магнитно-резонансният томограф е основан на ефекта на така наречения ядрено-магнитен резонанс. По време на томография мозъкът или другите органи на човека се облъчват с радиовълни в присъствието на мощен постоянен магнит, в резултат на което ядрата на водорода и другите атоми в тъканите започват да „вибрират”, излъчвайки или поглъщайки радиовълните с определена честота.

Наблюдавайки тези вълни учените могат да изчислят положението на такива атоми, температурата на тъканите и други свойства на изследвания орган, в това число и това как микровълновото излъчване влияе на работата на клетките. Независимо от всичките си преимущества тази методика е неприложима за наблюдаване на работата на клетъчните телефони тъй като те не могат да функционират вътре в полето на мощен магнит.

Гултекин и Мелер решили този проблем като разработили специална преносима антена за мобилния телефон, способна да функционира и вътре при томографа. Този прибор се състои от екраниран кабел, тънка антена с два края  и специален трансформатор, преобразуващ един тип радиосигнал в друг.

Учените включили тази антена към компютър, имитиращ работата на клетъчен телефон, GSM, 3G и други съществуващи видове клетъчни връзки. Прикрепили я към   банка, в която имало разрез на мозък от крава. По време на експеримента физиците измервали как се променя температурата на мозъка по време на работата на мобилката, а също така отбелязвали и други последици за нервните клетки от облъчването.

Оказва се, че разликата в температурата на облъчваните участъци на мозъка и останалите негови части може да достигне 4-5  градуса по Целзий при висока мощност на излъчването и непрекъсната работа на мобилния телефон в продължение на десет и повече минути.  Според физиците тяхната методика е достатъчно чувствителна за наблюдение на работата на телефоните със сравнително ниска мощност на излъчвателя.

В своите следващи разработки изследователите възнамеряват да проверят как влияе микровълновото излъчване на мобилките върху мозъка на човека. Този опит ще помогне да се разбере действително ли джиесемите  се отразяват негативно върху човешкото здраве или опасността от използването им е изкуствено преувеличена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *