26/04/2024

Учени: Четенето и игрите запазват бистър ума до дълбока старост

Каналите за предаване на инфорамиця в мозъка се нуждуят от постоянна тренировка.

Интелектуалните занимания помагат за съхраняването на нормалните функции на мозъка през старостта, съобщава Science Daily.

До този извод са стигнали учените от университета Раш в Чикаго. „Четенето на вестници, пишенето на писма, посещенията на театър и библиотеки или пък интелектуални игри като шахмата – това са прости занимания, които допринасят за дравето на нашия мозък“, казва ръководителят на групата изследователи Константинос Афранакис.

С помощта на ядрено-магнитен резонанс учените изследвали 152 доброволци, средната възраст на които била 81 години. Проучвали се връзките между струтурата на бялото вещество на мозъка, което се състои от аксони, предаващи информацията между невроните и часовете, които възрастните хора посвещавали на тренировка на своя мозък.

Една година по-късно учените стигнали до извода, че количеството на миелина – изолационната обвивка на аксоните, е по-високо при хората, които четат често или се занимават с друга интеректуална дейност. А това означава, че те имат по-добра скорост на предаване на информация между клетките на мозъка.

Все още обаче предстои да се доказва, че именно интелектуалните занимания са повлияли за съхраняването на структурата на мозъка, а не обратното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *