27/04/2024

Учени: Социалните мрежи се превръщат във все по-опасно зло

Мнозина отдавна твърдят, че увлечението по социалните мрежи няма да е за добро. Акаунт във Facebook и др. подобни може да попречи на кариерата и да провокира депресия.

Отдавна не е тайна, че HR мениджърите, оценявайки потенциалните кандидати за едно или друго вакантно място, освен всичко останало, проучват и профилите на кандидатите в мрежата.

Учените пък уверяват, че прекомерното виртуално общуване влияе отрицателно на психическото самочувствие на хората, особено на младите. Четейки хвалебствията на приятелите си (често поразкрасени, а и откровено измислени) те свалят собствената си самооценка.

Наскоро това бе потвърдено от двама учени. Единият е от Мичиганския университет – САЩ, а другият от Льовенския университет в Белгия. По средата на този август те публикуваха резултатите от своето съвместно проучване в списание Public Library of Science. В него са участвали 82 потребители на Facebook на възраст около 20 години. Изяснено било, че колкото повече време прекарвали в тази мрежа, толкова по-малко доволни били от живота си.

Сега до Facebook се докопаха и кредиторите. Те започнаха да проучват платежоспособността на потенциалните заемоискатели по списъка на онлайн приятелите им, пише Daily Mail. По-конкретно така постъпва компанията Lenddo. Съмнителните приятели могат да станат пречка за получаване на кредити, особено ако кандидатът общува активно с тях. И обратното – благонадеждните приятели добавят червени точки.

Германската Kreditech покрай социалните мрежи изучава и данните за плащания на кандидата през eBay, Paypal и Amazon. Компанията също така обръща внимание на маниера на попълване на онлайн формите – ако някой използва само главни букви или обратното – само малки, той губи няколко точки. Получените по този начин сведения – откъснати нямат голямо значение, но събрани заедно дават предостатъчно добра представа за кандидата, пояснява съучредителят на Kreditech Себастиян Димер. Между другото тази методика компанията вече я продава в Чехия и Русия.

Зесега с подобни неща се глезят основно новостартиращи технологични фирми. Традиционните банки предпочитат и се доверяват на старите изпитани методи за оценка. Пък и новата система има не малко критици.

Кредитният експерт на CreditSesame.com Джон Уелзеймър предполага, че не бива да се съди за благонадеждността на кандидата за кредит по неговите приятели във Фейсбук. Дори, ако сред тях има неплатежоспособни, това не означава, че претендентът няма да може или да иска да си погасява кредите навреме. Още повече находчиви хора лесно могат да си създадат положителен имидж просто като отстранят от списъка си съмнителните приятели.

Така че да се оценяват кандидатите единствено на основата на информация от социалните мрежи е неразумно, обобщава експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *