03/06/2020

Българинът Николай Иванов е загинал при атентата в Москва!

Има загинал българин при жестокия атентат вчера на летище „Домодедово“ в Москва, предаде БНР. В атентата загинаха най-малко 35 души, десетки са ранените. По неофициална информация българинът се казва Николай Иванов Иванов, на видима възраст 40-45 години.

По-рано Дарик радио цитира информация на domoded24.com, че българинът Николай Иванов, който живее в Австрия и пристигнал на летище Домодедово, е в неизвестност.
Сайтът е създаден от група ентусиасти в първите часове след взрива на летище Домодедово.

Според информацията, българинът е пристигнал в Москва с полет на авиокомпания FlyNiki от Австрия малко преди взрива. Той не отговаря нито на руския, нито на австрийския си мобилен телефон, а съпругата му в Австрия няма никаква информация.

По проверка на Дарик Николай Иванов не е в списъка на ранените, настанени в московски болници. В този списък обаче има няколко неидентифицирани пътници.

Разпознати са 25 от загиналите 35 души, съобщи на сайта си в. „Комсомолская правда“, цитиран от БТА. Вестникът публикува списък с имената им. Жертвите са идентифицирани по намерените в тях лични документи.
Сред жертвите са шестима чужденци – двама поданици на Великобритания, граждани на Германия, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан.
Сред жертвите е 29-годишната писателка Анна Яблонска (с истинско име Анна Машутина), която пристигнала от Одеса, за да получи наградата на списание „Изкуство кино“.

По официални данни в болница остават 87 ранени, от тях 48 са московчани, а девет са граждани на други държави.
Сред ранените са италианският гражданин Романо Розарио и Фредерик Ортис, който според данни на министерството на здравеопазването е гражданин на Франция.
Ранен е и сръбският гражданин Милорад Милкович. Състоянието на Милкович е стабилно и животът му е извън опасност.

Състоянието на 35-годишна гражданка на Словакия се оценява като тежко. Сред пострадалите има още и германска гражданка, която е в задоволително състояние, както и трима граждани на Таджикистан, един на Молдова.

Руските специални служби били информирани за предстоящ атентат, но изпуснали трима заподозрени, които може да се окажат автори на бомбения взрив, стана ясно снощи.
Според източници от следствието самовзривилият се терорист най-вероятно е мъж с арабска външност на възраст около 35 години. Очевидци на трагедията обаче твърдят, че атентатът е извършен от жена, облечена в черни дрехи.
Все още никой не е поел отговорност за атентата.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев е възложил на главния прокурор на Русия Юрий Чайка да провери изпълнението на законите, отнасящи се до сигурността на летище Домодедово, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
„За съжаление, в това е нашата беда – далеч не винаги прилагаме дори такова важно законодателство. Затова дадох на прокурора поръчение да провери как действа това законодателство в Домодедов“о, заяви държавният глава в интервю за в. „Ведомости“.
Според него, явно има нарушения в осигуряването на безопасността. „Да се пренесе такова количество експлозив не е шега работа. Трябва да понесат отговорност всички, които имат отношение към компанията, взимаща решения – мениджмънта на аерогарата“, подчерта Медведев.

Атентатът повлия и на руските борсови индекси, които тръгнаха надолу, а Медведев отложи планираното за днес пътуване до Швейцария за участие в Икономическия форум в Давос.

dir.bg

(Visited 90 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *