28/03/2024

Астронавт: Представата ни за извънземните е твърде опростена

Визитка:

Астронавтът Стори Мъсгрейв ( на снимката) е роден е на 19 август 1935 г. в Бостън, щата Масачузетс, САЩ. Никога не завършва средно училище. На 18 г. бяга в Корея, където става механик на бойни самолети.

Притежава дипломи по математика, компютърно програмиране, химия, физиология, биофизика и литература.

Награждаван е с медали от НАСА за полети през 1983, 1985, 1989, 1991, 1993 и 1996 г.Медал на НАСА за специални заслуги получава през 1992 г. Летял е на всички совалки.

Бил е хирург, работил е като специалист по космическа медицина. Първият, излизал в открития Космос за ремонта на телескопа „Хъбъл”.

Баща е на шест деца, най-голямото от които е на 50 години, а най-малкото момиченце е на 4 годинки. Работи по въпроса за раждането на още една дъщеря.

– Д-р Мъсгрейв, ще се срещнем ли с извънземни?

– За да искат извънземните да се срещнат с нас, ние трябва да искаме да се срещнем с тях. Не защото искаме да ги снимаме, да вдигнем ръка и да кажем „мир” – за целта тези извънземни трябва да са големи късметлии да улучат истински мирно място на Земята, където да кацнат, – а защото сме готови да приемем партньорство с други смислени същества, които носят своя философия, независимост и степен на развитие.

Нашата представа за извънземните е твърде опростена, защото ние задължително опитваме да ги направим подобни на нас. Ако са нещо друго, ние не бихме знаели как да ги разпознаем. Математиката е световен език, но никой не може да предположи по какъв начин извънземните биха искали да общуват с нас и каква степен на готовност очакват от човечеството, за да се осъществи този контакт.

Вселената съществува от милиарди години. Не просто наивно, а е невъзможно да си представяме, че сред трилионите планети сме единствените разумни същества. Дали те са идвали при нас? Аз лично не съм видял доказателства за това, не съм усетил контакт.

Трябва да приемем факта, че не сме сами, и да забравим за арогантността си, да считаме, че сме постигнали нещо толкова голямо в еволюцията си, че да се чувстваме като господари. На какво? Ние не сме центърът на Вселената, тя си е там и ще продължи да съществува с нас или без нас…

– Защо прелетяхте от САЩ за конференцията на „E-комерс академия” в София?

– Защото конференцията обръща внимание на две иновативни тенденции в туризма – космическите пътувания и екотуризма. Естествено, за много хора 200 хил. долара за няколко минути в близка орбита са непосилна цена, но в много близко бъдеще тази цена ще слезе на 10 хил. долара, а продължителността на полетите ще се увеличава. С натрупания ми опит в Космоса и след всички разработки, в които съм участвал, мога да застана зад думите си, че космическият туризъм ще стане популярен само след няколко години.

– В последните десетина години някои компании продават парчета земя на Луната. След като туризмът в Космоса ще се увеличава, на кои планети от Слънчевата система препоръчвате да си купим имот?

– На ваше място не бих бързал с лунна или марсианска инвестиция. Може да срещнете проблеми с получаването на разрешение за строителство… Но ако говорим сериозно, много е важно, независимо от темпото, с което ще започнем да пътуваме в Космоса, да запазим интегритета на близките ни планети и да не им причиняваме онова, което вече сторихме на Земята. Исторически едни култури съсипаха други, завоюваха ги, подчиниха ги и ги обезличиха. Ние не можем за пореден път с цялата си арогантност да се намесим на непознато за нас място и да наложим себе си като единствено мерило за ред, развитие, правота… Затова, когато започнем да стъпваме на другите планети, е важно да проявим нужното смирение и да признаем, че не сме отново завоеватели. Но въпросът ви всъщност отваря дискусия за това редно ли е да се настаним на Марс? Тази планета е изключително гостоприемна по отношение на минерали, бактерии… Нейното налягане не е като на Земята, но ако добавим там живот, ще можем да увеличим и налягането. Планетата разполага с минерали, с доста поносими температури. Микроби и бактерии живеят в почвата й. Но подходът към колонизацията на друга планета трябва да е резултат от изцяло нова философия за живот.

– Какво обичате да съзерцавате на Земята отгоре?

– За мен най-изключително красивото място е Средиземноморието. Човек трябва да го види и ще възкликне. Гибралтар е уникално красиво място, няма друго като него по света.  Харесвам синевата на Южния пасифик. Най-синьото синьо обаче е на Бахамите.

Моето любимо място са може би пустините. Никога обаче не съм стъпвал в пустиня. А те са нещо магнетично, безкрайно, спокойно. Като море, но от пясък. Уникално земно творение. Време ми е да стъпя на тези пясъци!

– Коя е най-страшната гледка, която сте виждали на Земята?

– Когато си горе, няма от какво да се плашиш. Ако например говорим за ураган, това е просто природа. Страшно е, ако си на Земята, ако опитваш да избягаш от него и няма къде да се скриеш.

Колкото по-масивно и всеобхватно е природното явление, толкова по-изумително изглежда като картина. Виждал съм много водни течения, но никога не съм виждал цунами. Но то също е от майката природа. И когато започнахме масивно строителство около тихоокеанския разлом, трябваше да очакваме, че такива страшни неща като тези в Япония ще ни се случват. Същото ще сполети и Калифорния, само почакайте и ще видите! Лос Анджелис просто ще се хързулне във водата.

– Коя част на света е най-замърсена?

– Не, няма да отговоря на този въпрос. И знаете ли защо? Защото отговорът ми ще е нечестен.

– Да позная ли? САЩ или Китай?

– Хм, гледани отгоре, Щатите са доста чисти само защото не използват енергийни източници, които замърсяват видимо атмосферата. Те обаче са една от най-неекологичните държави, а консумацията на земните ресурси е изключително агресивна. Всеки американец отделя в атмосферата 15 тона горивни газове годишно. Ако погледнете обаче към развиваща се страна, замърсяването на въздуха изглежда много по-зле, отколкото в САЩ. И си мислите, че в САЩ е чисто. Не е. Просто в развиващите се държави използват за горене повече дърва, повече тор.

– Къде сте виждали планетата най-чиста?

– По време на всичките си полети съм виждал Земята само веднъж без нито един облак. Събудих се, погледнах, а осветената част от планетата грееше и по нея не се виждаше нито едно облаче. Буквално подскочих – Земята беше безоблачна, без замърсяване, без черно, сиво, кафяво или бяло в атмосферата! И аз можах да заснема този момент!

– Колко пъти в кариерата си сте изпадали в ситуация, в която сте си казвали: „Мъртъв съм!”

– Ако си го кажа, то ще ми остава само да умра. Никога не съм се предавал. Знам какво е да трябва да реагираш мигновено, случвало се е неведнъж. За 50 години в космонавтиката несъмнено съм бил в такива ситуации. Важното е да мислиш, да действаш правилно, защото си вложил много усилия, за да си професионалист. Бил съм в самолет, който пада с изключени двигатели, бил съм в пожари във въздуха и нито веднъж дори не си помислих, че умирам.

– Ако Земята започне да се разпада през 2012-а, готови ли са космически кораби, които да изведат избрани хора от Земята в Космоса и там да ги спасят?

– Не, ако Земята ще се разпада, всички оставаме на нея. Ако обаче си мислим, че излитайки със спасителни капсули от Земята ще се спасим, в голяма грешка сме. Щом не съумеем да се оправим с живота на планетата, с която сме свързани, нито един кораб няма да ни спаси, като ни закара до друго място.

– Как поддържате физическата си форма в безтегловност? Там можете да станете мек като кифла…

– Горе човек трябва да се потопи в другото преживяване, да бъде част от него, а не с всички сили да се придържа към установените на земята навици. Нека откриваме новото, това е важно!

– Как стои въпросът с космическия боклук?

– Страшно много отпадъци се реят в орбита, това е факт. Набелязани са около 8 хиляди обекта. Налагало се е да паля двигателите, за да избягам от нещо, което ще ме удари, защото то си лети в нашата орбита. Това се случва доста често. Най-големите нарушители са тези, дето изпращат ракети там горе и взривяват сателити. Това са американците и китайците. Когато изпратят ракета и унищожат сателит, те всъщност разпръскват десетки хиляди ракетки, които се разлитат в погрешни орбити. Това е най-лошото, което може да се направи в Космоса, а никой не им държи сметка за безобразията.

monitor.bg

One thought on “Астронавт: Представата ни за извънземните е твърде опростена

  1. Това е един от най-умните хора в света!СВЕТЕЦ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *