24/04/2024

Звезда избухва през тази година! Това ли ще е краят на света?…

Свръхнова

Още до края на тази 2011 г. е много вмероятно земляните да видят невероятно космическо зрелище за всички времена в човешката история.

Астрономи прогнозират, че е възможно една от най-близките звезди до Земята да избухне, като с това ще се превърне в свръхнова.

Звездата си имам име – Бетелгейзе. Тя е от съзвездието Орион, отдалечена  от Слънчевата система на 640 светлинни години. Според астрономите,  жизненият цикъл на тази звезда свършва и тя вече се намира във фазата на червен сръхгигант. Това означава, че е само на крачка от експлозията, която ще я превърне в свръхнова.

Брад Картър, доцент по физика в Университета на Южен Куинсленд в Австралия, е на мнение, че експлозията на звездата може да се случи преди края на годината. Или по всяко друго време през следващите милион години, застрахова се за по-сигурно ученият.

В случай, че краткосрочната прогноза на Картър се сбъдне, това ще осигури на жителите на Земята   най-голямото светлинно шоу  в историята, съобщава Telegraph.co.uk. То ще бъде толкова ярко, че за около две седмици  през нощта ще бъде също толкова светло, както и през деня и на небето ще заблестят две слънца едновременно.

Привържениците на теорията за края на света през 2012 г., са на мнение, че  потенциалната експлозия на Бетелгейзе се вписва перфектно в страховете им, доколкото адепти на окултните знания свързват с тази звезда дявола.

Учените обаче побързаха да ги успокоят. „Експлозията на свръхнова звезда ще се случи твърде далеч, и поради тази причина не може предизвика някакви сериознши проблеми на Земята“ – привежда „Дейли мейл“   думите на австралийския физик.

Дали ще е така или пък точно обратното – календарът на маите ще се окаже убийствено точен – остава малко време да научим истината…

30dumi.pozcii.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *