20/04/2024

Две земетресения едно след друго стреснаха родопчани

Две земетресения бяха регистрирани днес в община Сатовча – между Гоце Делчев и Доспат, в рамките само на два часа. Засега няма данни за щети и пострадали.

Първият трус е с магнитуд 4 по скалата на Рихтер и е станал в 9.48 ч. сутринта в района на село Осина, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Европейският сеизмологичен център съобщава, че епицентърът на труса е на 55 километра западно от Смолян и на 134 километра югоизточно от София, предаде БГНЕС.

Огнището е на 10 километра дълбочина.

Вторият трус от 3,5 по скалата на Рихтер е регистриран в 11,43 ч. на 10 км югоизточно от Сатовча, 44 км северно от Драма, Гърция, 50 км западно от Смолян и 141 км югоизточно от София.

Епице4нтърът е бил на 2 км дълбочина.

Първият трус сутринта е усетен силно от жителите на Сатовча и съседните села, каза пред „Фокус“ кметът на общинския град Арбен Мименов. По негови думи хората са били доста уплашени.

Група от общинската администрация на Сатовча отпътува към село Осина, където има вероятност състоянието на напуканите къщи вследствие на активирало се през зимата свлачище да се е влошило.
Проверява се и състоянието на свлачището.

Съвсем слабо е бил усетен земният трус край Доспат, каза пък кметът на град Сърница Мустафа Аликанов.

Няма регистрирани щети или напукани стени на жилища и обществени сгради. Няма паника сред жителите на планинския град.

Най-сериозно усетеното земетресение в района е  на 3 ноември 1978 г. край Велинград, което е било 6-та степен по Рихтер и е нанесло сериозни щети, каза още Аликанов.

Вчера в 6.35 часа сутринта също бе регистрирано земетресение с магнитуд 2,5 по Рихтер в района. Епицентърът му бе на 2 километра северно от Мадан и на 22 километра източно от Смолян.

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-trus-14840662

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *