26/04/2024

Учени: Затлъстяването се причинява от стомашна инфекция

Причина за затлъстяването на човека може да е бактериална инфекция. Това показва изследване на китайски специалисти за  причините на появата на излишно тегло.

„ Откритието за пряката връзка между стомашната инфекция и излишното тегло е направено в Китай на основата на проведените в продължение на осем години изследвания, в които са взели участие специалисти от различни страни. Установено е, че бактерии от особен клас – ентеробактерии, предизвикват натрупване на мазнини в човешкия организъм и не допускат естественото им освобождаване”, се казва в публикация в научния сайт Society for Microbial Ecology.

Експериментът е бил проведен в Шанхай. Учените хранели мишки с мазна храна и ги принуждавали да водят заседнал начин на живот. В резултат се оказало, че затлъстяване се проявявало само в тази група гризачи, която била заразена с ентеробактерия. Тя  води до дисбаланс на гените, контролиращи обмяната на веществата.

„Това е много важен факт, който говори за това, че затлъстяването е следствие на дейността на бактериите, заяви научният ръководител на проучването, професор Чжао Липин от шанхайския университет Цзаяотун.
Ако предположенията на учените бъдат доказани в бъдеще може би ще се създаде ваксина, способна да предотвратява заразяването, водещо до затлъстяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *