26/04/2024

Стотици ранени в третия ден на протести в Турция

Третa нoщ продължиха размириците в Турция срещу правителството на Ердоган. Полицията използва сълзотворен и лютив газ, за да разпръсне демонстранти в Анкара и Истанбул. Стотици са ранените.

В неделя вечерта силите на реда в турската столица успяха да изтласкат голяма част от протестиращите от централния площад Кизилай в пресечките. Групи от най-крайно настроените демонстранти обаче продължиха опитите да проникнат до сградата на правителството и замеряха полицаите с камъни и бомбички под прикритието на барикади, направени от подръчни материали.

Полицията продължи да пуска сълзотворен и лютив газ срещу демонстрантите. На площада бяха запалени огньове, а в различни части на Анкара стотици хора излязоха по улиците в знак на подкрепа на антиправителствените протести.

Сблъсъци е имало и в Истанбул. Демонстрациите от площада „Таксим“ през нощта се прехвърлиха към квартала Бешикташ край Босфора.
Демонстранти се опитаха да проникнат в централата на управляващата партия.

Голяма група протестиращи хвърляха камъни и бутилки. Полицията се нахвърли срещу демонстрантите със сълзотворен газ. Има десетки ранени, а някои от ранените са били спасявани в намиращата се наблизо старинна джамия, съобщи БНР.

В Измир имаше сблъсъци с полицията, а броят на протестиращите в центъра на града достигна около 10 000 души.

Протести и сблъсъци имаше в още десетина големи града в страната.

За какво са протестите

Хората протестират срещу „авторитарното” поведение на правителството и „деспотичните действия на полицията“ срещу мирния протест от преди няколко дни, обявил се против застрояването на парка Гези, недалеч от площад „Таксим“ в Истанбул. Напрежението обаче ескалира след като полицията използва сълзотворен газ и струи вода, за да разпръсне демонстрациите.

Според медици, в Истанбул са били ранени 1000 души, а в Анкара няколко стотин, съобщават агенциите.

Официално се съобщава за около стотина ранени.

Над 1700 души са били арестувани досега.

Премиерът Ердоган заяви, че правителството няма да се откаже от проекта за реставрирането на стара османска казарма, а също и за построяване на джамия на „Таксим“. В телевизионно интервю той описа демонстрантите, като „неколцина мародери”. Според премиера протестите срещу изсичането на парк Гези не са на природозащитници, а са провокирани от опозицията.

Ердоган отхвърли твърденията, че е диктатор и подчерта, че единствената му грижа е да служи на своята страна.

Реакции

„Таксим” беше във фокуса на вълната в десетки градове в света, протести имаше и в София.

Във Франкфурт демонстрация проведоха около 3500 души, а в Берлин близо 600 души се събраха пред турското посолство. Германската полиция е задържала девет души, обвинени в нарушаване на реда.

Вашингтон и ЕС призоваха за успокояване на ситуацията в Турция.

Организацията „Амнести интернешънъл“ за Европа обвини полицията, че използва срещу протестиращите прекомерни количества сълзотворен газ и държи арестуваните без храна или вода до 12 часа.

Няма пострадали българи в Турция, обяви министърът на външните работи Крисиян Вигенин. Той посъветва пътуващите в Турция българи да се регистрират на сайта на МВнР, за да им се окаже помощ, ако се наложи. Сирия посъветва днес своите граждани да избягват пътувания до Турция заради „влошаване на ситуацията със сигурността.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *