05/12/2022

Новият министър на вътрешните работи уволни висши началници

Директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Валери Йорданов (на снимката) е отстранен от поста си. Заедно с него си отиват още петима началници на областни дирекции на полицията.

Това е станало на съвещание днес сутринта при новия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Новината съобщи първо БНР, а след това бе потвърдена и от самия Йовчев.

Той уточни, че е поискал оставката на шефа на СДВР заради неупражнен контрол във връзка със случай, при който полицаи наблюдавали как се продават контрабандни цигари.

В днешния брой на в. „24 часа“ е публикуван репортаж за продажба на цигари без бандерол на Женския пазар в столицата. На снимка се виждат униформени полицаи, които разговарят с една от продавачките на контрабандните цигари, без да предприемат нещо.

„Това е недопустимо“, категоричен бе министърът.

Той допълни, че е освободил и петима шефове на областни дирекции на МВР заради слаби резултати. По неофициална информация това са директорите на Областните дирекции на МВР в Кюстендил, Монтана, Видин, Плевен и Търговище.

„Разпоредих краткосрочни мерки и в рамките на един месец ще очаквам резултати от останалите, които остават на постовете си“, каза Йовчев.

В отговор на въпрос обаче той бе категоричен, че в никакъв случай не е започнал чистка и няма да уволни никой, ако резултатите от работата му са добри.

Министърът бе категоричен, че ще се ръководи само от това дали съответният служител има компетентност, какъв е приносът му към постигане на целите и доколко притежава лични качества за длъжността си.

Запитан как все пак ще реагира на коментари, че действа реваншистки и освобождава хора, близки до Цветан Цветанов, Йовчев отговори:

„Ако някой може и се опита да докаже такава теза, в този контекст, съм готов да изслушам аргументите. Но при всички положения мога да ви уверя в едно – всичко, което правя и ще правя в МВР, ще следва принципна логика на това какви са резултатите“.

Министърът обяви още, че има неефективно използване на ресурси в МВР, затова предвижда в много кратки срокове реорганизация. По думите му към момента има сериозна дупка в бюджета от 93 млн. лева – от средства за издръжка, проверява се да не излязат и други такива задължения.

„По възможност ще ограничим някои разходи, тъй като финансовото състояние на министерството не е добро. Ако не променим нещо съществено, до края на годината дупката ще стане около 180 млн. лева“, заяви Йовчев.

Той се обяви и срещу практиката да има дарения в МВР. Министърът обясни, че след като държавата е определила бюджет, всяко дарение изкривява този модел и се изразходват повече средства, отколкото са предвидени. По думите му така излиза, че се черпят средства, ако не неправомерно, то не съвсем прозрачно.

„Не е приемливо да приемаме дарения и от частни фирми, тъй като това може да доведе до друг тип отношения“, категоричен бе Йовчев и уточни, че ще върви към прекратяване на тази практика.

http://dnes.dir.bg/news/valeri-yordanov-sdvr-otstranjavane-14064953

(Visited 117 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *