29/03/2024

Какво ще преживеят гърците при излизане от еврозоната

Едва допреди две години възможността някоя държава  да напусне еврозоната бе немислима. След като обаче гръцкият народ се обърна срещу мерките за икономии, става все по-лесно да си представим начина, по който разпадането на валутния съюз може да протече.

Масова безработица, инфлация от 50%, унищожителна рецесия и бягство на гърците към чужбина – мнозина анализатори вещаят подобна мрачна картина на фона на нарастващата вероятност Гърция да напусне зоната в следващите месеци, пише The Guardian.

От гледна точка на икономиката Гърция е малка – тя съставлява едва 2,2 на сто от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Излизането от валутния съюз обаче може да предизвика хаос в страната, а има и потенциала да нанесе остри последици и на останалите държави от съюза.

Според американската банка Citigroup към момента има 75% вероятност Гърция да напусне еврозоната през следващите 18 месеца. Това би поставило прецедент, а валутната зона би могла бързо след това да се разпадне, ако и други уязвими държави, каквито са Италия и Испания, последват подобен ход.

Отпадането на Гърция от еврозоната би могло да заличи 20% от БВП на страната мигновенно, а инфлацията би стигнала 40-50%. Съотношението дълг/БВП пък би могло да се изстреля до 200%, смятат анализатори на френската банка BNP Paribas.

Подобни предсказания са само догадки – реалните последствия ще зависят от това, колко голяма ще е девалвацията, ако Гърция се върне към драхмата. Очакванията на Доун Холанд от британския National Institute of Economic and Social Research са, че стойността на гръцката валута ще падне с 50%.

За сравнение, аржентинското песо се обезцени със 70 на сто, след като страната обяви банкрут преди десетина години.

Последствията от разпадането на еврозоната са неясни. Главният икономист на Investec Филип Шоу изказва следното мнение: „Достатъчно лошо беше, когато създадоха еврозоната. Разпадането й или излизането на някоя държава би било доста сложно. Един от проблемите би бил какво ще остане деноминирано в евро и какво – например в драхми. Няма да е лесно”.

Възможно е обаче това да се окаже препятствие, пред което да трябва да се изправим. Сигналите  за тревога вече са ясни – не е трудно да си представим поредица от събития, които през следващите месеци да оставят Гърция без друг избор, освен да напусне еврозоната.

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kak-bi-izglejdalo-izlizaneto-na-gyrciia-ot-evrozonata,134417/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *