26/04/2024

Също като в Библията: Веднъж годишно морето край Чиндо се разделя (снимки)

На фестивала „Разделяне на морето в Чиндо”, посветен на необикновеното природно явление, се събират стотици хиляди. Всяка година туристи и местни жители пристигат в южния край на Корейския полуостров, за да участват в този празник. На това събитие, което през 2013 г. започна миналия четвъртък и продължи до неделя, морската вода между островите Чиндо и Модо се разделя, като създава пясъчна пътека с дължина 2,9 километра.

В продължение на часовете, докато съществува този път, в четирите дни на фестивала всеки желаещ може да се разходи от остров Чиндо, разположен близо до Корейския полуостров до остров Модо. И макар този фестивал да се провежда само веднъж в годината, водата в този район на Източно-Корейското море се разделя 2-3 пъти годишно в периода от март до юни.

За първи път за това явление се заговори много през 1975 г. и  тогава то бе сравнено с разделянето на водата на Червено море ( описано в Библията като чудото на Моисей при бягството на евреите от Египет). Но разделянето на морето в Чиндо не е чудо.

Причина за това атрактивно явление с тясната ивица суша, съединяваща периодично островите, са особено мощните приливно-отливни течения. Приливите и отливите са обикновено явление за тези места, но понякога се случват много високи приливи. Те стават, когато Луната, Слънцето и Земята се подреждат в една линия и силите на притеглянето между тях стават много по-големи. На големите приливи съответстват и големи отливи, разголващи подводен пясъчен мост между двата острова.

Съществува и легенда, с която древните местни жители са си обяснявали това природно явление. Според нея в стари времена на остров Чиндо живеели много тигри. Скоро те започнали да влизат в селата на местните жители и поради това хората били принудени да бягат на остров Модо. Но една жена изостанала от другите и останала на остров Чиндо.

Тя много се изплашила, че не може да се спаси от хищниците и те ще я изядат. Всеки ден жената се молила на Бога на морето Йонгванг да й помогне и тя да попадне на остров Модо. И ето веднъж в съня й Богът казал на жената, че скоро в морето ще се появи дъга, по която тя ще може да премине на другия остров. На следващия ден жената влязла в морето, а неговите води по един чудотворен начин се разделили и се появила дъга, по която жената с лекота достигнала до остров Модо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *