20/04/2024

Българи кътат почти милиард евро по банки в чужбина

Българите пазят 400 млн. евро на депозити в европейските банки, сочи статистиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). 300 млн. евро от общата сума са натрупани в трезори, намиращи се в държави членки на еврозоната. Данните показват, че родните капитали са разпределени приблизително поравно в едва 4 страни членки на Европейския съюз.

Това са Германия, Кипър, Австрия и Чехия. Във всяка една от тези страни депозитите на български граждани възлизат на около 100 млн. евро. В статистиката на ЕЦБ обаче не влизат парите на българите в Швейцария, тъй като страната не е подала информация за парите във финансовите си институции. Но по непотвърдена информация наши сънародници държат в трезорите в алпийската страна сума от порядъка на 250-300 млн. евро.

В същото време лихвите по депозитите у нас са в пъти по-високи спрямо тези в ЕС. Което обаче се компенсира от високите лихви по кредитите в България. От гледна точка на гарантирането на депозитите при евентуален катаклизъм минималният праг е един и същ във всички държави членки на ЕС – гарантират се суми по влоговете до 100 000 евро.

Това всъщност е минималната задължителна сума, с която трябва да се съобразяват всички европейски банки от 2010 г. насам. Предишната минимална гаранционна сума бе едва 20 хил. евро (приета през 1994 г.).

Така или иначе депозитът си остава фаворит сред безрисковите инвестиции у нас. Това се доказва от над 35 млрд. лв., държани на депозити от българи в родната банкова система.

Трябва да се отбележи, че статистиката на ЕЦБ не е пълна, тъй като освен Швейцария и други държави отказват да споделят публично банковите данни.

http://www.standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *