20/04/2024

Иван Костов: ГЕРБ обслужва монополите в ущърб на хората!

Иван Костов

Партията на Иван Костов Демократи за силна България поиска съставът на четири държавни комисии – за защита на конкуренцията, на потребителите, ДКЕВР и държавната комисия за регулиране на съобщенията, да бъде подменен.

Комисиите са парализирани и не работят, може би поради обвързаност или други причини, обясни мотивите на партията лидерът й Иван Костов след редовното заседание на националното ръководство, предаде БТА.

Решението за излизане от създалата се икономическа ситуация, която той определя като „стагфлация“ – комбинация на стагнация и инфлация, е просто: държавата трябва да влезе в ролята си и да защитава пазара и конкуренцията, заяви Костов.

Премиерът Бойко Борисов да прекрати договорките с монополистите, да спрат да събират пари за изборите, призова Костов. До стагфлация, обясни той, се е стигнало именно вследствие на компрометирането на пазарната икономика от бездействието на управлението на ГЕРБ пред повсеместната монополизация на производството и търговията.

ГЕРБ се превърна в управление, обслужващо монополите в ущърб на хората, коментира Костов.

По думите му, освен растежа на цените, сред тежките последици е унищожаването на много малки и средни предприятия, намаляване на броя на заетите и самоосигуряващите се лица с 295 000 души.

Гражданските протести разрушават образа на ГЕРБ като дясна партия, смята лидерът на ДСБ. Очакванията са за спад на цените на горивата и други стоки преди местните избори.

ДСБ все пак смятат, че ДДС и акцизите не могат да се намаляват по средата на годината, но компетентните държавни комисии могат да проверят начините на формиране на печалбите на фирмите и техният процент да бъде намален чрез администриране.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *