26/04/2024

Половината от хората с глаукома не знаят, че са болни!

Доцент д-р Марин Атанасов

Между 2 и 4 процента от населението над 40-годишна възраст боледува от глаукома, като само половината от болните знаят за това. Глаукомата е водеща причина за слепота в света и напоследък честотата й се увеличава заради застаряването на населението.

Този факт напомни във връзка със Световния ден за борба с глаукомата – 12 март доц. д-р Марин Атанасов от „Медицински център 1 – Пловдив”. Здравното заведение почти всеки месец организира безплатни очни прегледи, за да могат пациентите да получат достъп до специалист, въпреки хроничната липса на направления.

Глаукомата или по-правилно глаукомите са група хронични дегенеративни заболявания на зрителния нерв, които се характеризират с поява на специфични прогресиращи промени в зрителното поле, които нелекувани могат да доведат до необратима слепота.

Съществуват различни видове глаукоми, като тази с най-голяма социална значимост за бялата раса е хроничната откритоъгълна глаукома, обяснява доц. д-р Атанасов. Половината от болните не знаят, че страдат от тази болест, защото хроничната откритоъгълна глаукома протича безсимптомно и се открива или случайно при внимателен очен преглед по друг повод, или когато вече е настъпило тежко увреждане на зрението.

Можем ли да направим нещо, за да се предпазим от глаукома?

За съжаление – не. Причините за заболяването не са известни и поради това не са известни и методи за предпазване на здравите индивиди (т.нар. първична профилактика).

Това, което може да се направи, е активна вторична профилактика – да се открие заболяването във възможно най-ранен етап и да се започне навреме адекватно лечение, посочва доц. д-р Марин Атанасов. За ранното откриване на глаукомата трябва да познаваме рисковите фактори  – това са повишеното над определени стойности вътреочно налягане, възрастта, наличието на родственици с глаукома, късогледството и други фактори.

Вторичната профилактика на глаукомата е задължение на лекаря – офталмолог. На всеки пациент с повишен риск (над 40 години, с родители с глаукома и др.) попаднал в очния кабинет следва да се измери вътреочното налягане, да се огледа зрителния нерв и при съмнение да се направи изследване на зрителното поле.

За съжаление лечението не може да възстанови настъпилите вече промени в зрителния нерв и зрителното поле, но може да спре или поне да забави този процес.  Методите за лечение на глаукомата са:

– медикаментозно – с капки – те следва да се поставят постоянно и непрекъснато до края на живота

– лазерно лечение – има по-слаб и недълготраен ефект от медикаментите и представлява допълнителен метод

– оперативно – чрез създаване на изкуствен канал за отвеждане на вътреочната течност извън окото – това е краен метод, тогава, когато медикаментозното и лазер лечение не могат да дадат резултат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *