07/12/2021

19 процента от българите не си мият зъбите

Около 19% от българите не си мият зъбите и не ходят на зъболекар. Това показва анонимно допитване, проведена след потребителите на здравният портал Hospital.bg. В анкетата, осъществено от първата виртуална болница у нас, са взели участие 1280 българи.

Данните от допитването показват още, че повечето хора разчитат само на пастата за зъби, за да поддържат устната си хигиена – малко над 57% от включилите се в анкетата подбират внимателно четката и пастата си за зъби. Под 8% са онези, които ходят редовно на профилактични прегледи и се съветват със стоматолога си, как да поддържат зъбите си здрави и бели. Тревожен е факта, че малко над 15% от гласувалите разчитат дъвките да почистят остатъците от храна между зъбите им.

“За жалост проведеното допитване потвърждава наблюденията ми, като имам съмнения, че в действителност фактите са много по-тревожни. Според мен голям процент от хората мият зъбите си, но не ги четкат! Винаги в практиката си се опитвам да обясня на българите несъществената на пръв поглед разлика“, обяснява д-р Али Хаджийски от столичната стоматологична клиника „Медстом“.

„90% от пациентите не могат да поддържат устната си хигиена, свързват този процес с няколко секундно повърхностно прекарване на четката в устата, без да осъществят адекватно почистване на зъбите и оптимален хигиенен статус”, категорична е и д-р Десислава Георджева, стоматолог, специалист по оперативно зъболечение и ендодонтия и ръководител на отделението по дентална медицина в клиника „Медикус Алфа”, гр. Пловдив. „По скоро може да се говори за ниска здравна култура, за липса на хигиена на хранене, хигиена на живот изобщо. Процесът според мен е двустранен стоматолог – пациент. Ние, стоматолозите, сме тези, които трябва да информираме пациента за начините и средствата за почистване на зъбите, да ги насочим към най-подходящите за тях  /четки, пасти, води за уста, дентални конци и т.н./, да ги научим как да ги използват правилно. След цялостно саниране да изискваме от тях редовни профилактични прегледи – през 6 месеца, а при някои, при по-голям риск през 3 месеца, а и по-често, при което да се отстраняват навреме причините и факторите, водещи до развитие на кариес, пародонтоза и други заболявания, или да се лекуват в техния най-ранен стадий. Моят опит показва, че този подход работи успешно. Така пациентът се мотивира по-лесно и поддържа оптимално дентално здраве. Така възпитава и научава и децата си. А профилактиката започва още там”, посочва д-р Георджева.

Стоматолозите са притеснени и от това, че 15% от гласувалите в анкетата разчитат на дъвките, за да почистят остатъците от храна между зъбите. “Трябва да се знае нещо много важно. Дъвките са само допълнително средство за понижаване на Рh-то в устата, намаляване патогенността на зъбната плака, освежаване на дъх и т.н. Но никоя дъвка, независимо от рекламите, не може да отмени използването на четка и паста за зъби“, категоричен е д-р Хаджийски.

Данните от анкетата в www.hospital.bg донякъде се препокриват и от проучването на GfK България поръчано от GlaxoSmithKline CH през 2008 година. „Резултатите, които тогава получихме са тревожни. На въпроса „Колко често си сменяте четката за зъби?” близо 11% от населението на България, на възраст над 15 години отговарят, че не използват четка, а 19.1% сменят четката си много рядко – над шест месеца, като се има предвид, че зъболекарите препоръчват това да става на 1 месец.

Изводите от анкетата се потвърждават и от пазарните данни, с които разполагаме, а именно че използването на четка за зъби на глава от населението е 0.7 броя, което е показателно за недобрата орална хигиена на българина“, коментира Емел Пентова, регионален бранд мениджър за Балканите на GlaxoSmithKline Consumer Healthcare. По думите и проблем с оралната хигиена имат над 3 милиона души.

Основната препоръка на специалистите в тази област е да се посещава редовно стоматолог, защото той е човекът, който най-точно може да определи състоянието и да препоръча най-доброто поведение в поддържането на добра орална хигиена.

(Visited 214 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *