25/04/2024

Германски магистрати: Евтаназията не е престъпление

В Германия евтаназията вече не е престъпен акт. Това реши съдебна комисия от Върховния съд на страната. Катализатор за решението стана дело срещу адвокат, посъветвал семейството на възрастна жена в кома да прекъсне системите, поддържащи по изкуствен начин живота й в продължение на години.

Германският федерален върховен съд разреши евтаназията, когато тя е желание на пациента. Решението бе взето след години на продължителни спорове между поддръжници и противници на евтаназията като темата бе ангажирала цялата германска общественост. В крайна сметка съдиите в Берлин се произнесоха, че евтаназията не е престъпление и отмениха присъдата на адвокат, посъветвал по-рано семейство на възрастна жена в кома да прекъсне животоподдържащите й системи.

Случаят, който получи голяма известност, се отнася за 71-годишната Ерика Кюлмер, която изпада в кома след мозъчен кръвоизлив през октомври 2002 година. Тя изкарва в това състояние цели 5 години. Въпреки че госпожа Кюлмер преди това е пожелала да не бъде държана жива при подобни обстоятелства, болницата отказа да сложи край на живота й.

По съвет на нейния адвокат, дъщерята на пациентката все пак реши да прекъсне животоподдържащите й системи. Върховният съд обяви, че адвокатът е действал законосъобразно и в интерес на пациентката, тъй като тя ясно е изразила преди това волята си да не бъде поддържана жива по изкуствен начин.

Новината за съдебното решение бе посрещната със смесени чувства от германците. По-религиозните от тях реагираха остро и заявиха, че ще протестират срещу разрешаването на евтаназията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *