20/04/2024

Разбраха се: Гласуваме за нов парламент на 5 октомври

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 5 октомври. За това се разбраха лидерите на БСП, ДПС и ГЕРБ на безпрецедентни консултации в Народното събрание. В разговорите, провели се при закрити врати, националистите не взеха участие. Волен Сидеров предпочете да участва в конференция на Православната асамблея в Москва и дори не изпрати свой представител. За сметка на това обаче лидерът на „България без цензура“ и отскоро евродепутат Николай Бареков се включи без покана.

Той нахлу в залата за преговори 15 минути след началото им, а след него вратите бяха заключени. След края им от пресцентъра на ББЦ се похвалиха, че лидерът им е изтеглил с жребий датата за изборите. Два часа по-късно, в 17,15 ч., изпратиха опровержение – информацията не отговаряла на истината. „Преса“ научи, че покрай спора за датата политиците наистина се пошегували, че ако не се разберат, може да прибегнат до жребий. Компромисният вариант е предложен от Борисов – от БСП настоявали изборите да са на 12 октомври, а от ДПС – на 28 септември.

Датата за вота съвпада с големия мюсюлмански празник Курбан Байрам, който започва на 4 октомври и продължава три дни. Според анализатори от това ще има полза ДПС, тъй като за празника по родните си места се завръщат и избирателите, които живеят в Турция. Така най-късно на 5 август правителството на Орешарски трябва да подаде оставка, а държавният глава да назначи служебен кабинет.

„Щом вече имаме дата за избори, на сегашния кабинет ще се даде чисто технологично време до края на юли“, коментира Борисов. Той е поискал премиерът и финансовият министър Петър Чобанов да бъдат сменени „още днес, за да бъдат сигурни хората, че банките и финансовата система ще бъдат стабилни“.

В 18,45 ч. Борисов заяви пред „Преса“: „Единственият изход е да стана премиер веднага. Готов съм с кабинет. Това правителство трябва веднага да си ходи. Някой трябва да спасява държавата.“

Един от вариантите, които лидерите са обсъждали на консултациите, е именно нов състав на правителство в този парламент, което да изпълнява след това и функциите на служебен кабинет.

Идеята е да се гарантира работещ парламент в следващите месец-два, за да може да се приемат важни актове, свързани със ситуацията около банките. Стратезите в БСП се надявали по този начин да върнат ГЕРБ в пленарната зала. От „Позитано“ твърдят, че ГЕРБ искат да излъчат свои хора за двата поста. Някои смятат, че премиер може да стане кметът на Бургас Димитър Николов, който да оглави след това и служебния кабинет. Това обаче не влиза в сметките на Борисов, който смята, че само той може да извади България от кризата. На консултациите не са били уточнени нито персоналните смени, нито кога ще се стига до оставка на кабинета „Орешарски“.

По-късно Местан и Борисов влязоха в полемика дали служебният кабинет ще е правителство на „националното съгласие“ или „на спасението“. Партиите се разбраха да „подкрепят всички действия на държавата и институциите за гарантиране на стабилността на банковата система“. Темата за еврокомисар не е коментирана. „Все едно на погребение да говориш за сватба“, коментира Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *