28/03/2024

Бабикян: Борисов не знаел кой купува ЧЕЗ? Басни за пред публиката

Ако има някой, който е бил информиран за продажбата на енергийното дружество, това е бил Бойко Борисов и неговите икономически кръгове.

Това заяви в интервю за Дир.бг политологът и пиар експерт Арман Бабикян (на снимката).

– Как ще коментирате сделката с ЧЕЗ? Ясен ли е купувачът?

– Не съм сигурен, че има сделка все още. Има анонс, че има избран купувач, но сделка в смисъл на закона, не съм убеден, че има. За купувача е трудно да говорим, защото всеки ден се появяват различни имена зад така наречения купувач и мисля, че това е сериозен проблем за министър-председателя Бойко Борисов, защото той дава доста разнопосочни изявления. Днес (вчера – б.р.) бе поредното, така че отговорите ги дължи по-скоро той.

– Появи се името на грузинския бизнесмен Паата Гамгоенишвили, мислите ли, че има капитали от грузинска страна за купуването на ЧЕЗ?

– Може да има от руска страна, от грузинска, в страна, в която не се управлява грамотно може да има капитали и на „Ал Кайда“. Казвам го, разбира се, в кавички, но щом се обяснява с лека ръка, че това си е частна сделка между две търговски дружества, която е сключена в някоя чужда държава и в край на краищата какво значение имало това?! Премиерът питаше дали опонентите му не искали да одържавят и „Лукойл“ и т.н.

Когато става въпрос за стратегически отрасъл като енергетиката и особено за стратегическа инфраструктура в този случай, винаги е хубаво да знаем кой е този, който ще притежава тази инфраструктура, дали той е с чисти капитали, прозрачни намерения и добър бизнес план. В нашия случай видяхме едно меко казано усмихнато нехайство от страна на Борисов и неговия кабинет и една много неясна оставка на енергийния министър Теменужка Петкова.

– Има ли политическа протекция над тази сделка? Възможно ли е на подобна сделка да е погледнато безхаберно?

– Не, не вярвам в това, което означава, че има политическа протекция. Не вярвам всички медии в България да знаят, че от една година насам ЧЕЗ се продава, и че търси подходящ купувач, а специалните служби в България да не знаят и да не са направили необходимото, за да предоставят достатъчно грамотна информация на министър-председателя поне. А добре би било освен на премиера тази информация да е предоставена и на президента и председателя на Народното събрание. При липса на такава информация означава, че тези хора не си вършат работата, а аз се съмнявам в това, мисля че си знаят работата.

Министър-председателят изглеждаше много нелепо изненадан и би трябвало от една година да е наясно кои са потенциалните купувачи, а не да пита чешкият си колега, за да му достави информация, нито пък да се прави на изненадан, че собственият му министър се познавал бил с един от кандидатите за покупката. Това е същият министър-председател, който в първия си мандат твърдеше, че е много хубаво и полезно да си подслушваш министрите. И изведнъж тази изненада. И не може да очакваш подписването на сделката да се случи и тогава най-ненадейно да научиш, че министърът ти се познавал с еди коя си от еди къде си. Би трябвало тази информация да е на бюрото му от преди една година.

Именно за това не вярвам, че Бойко Борисов не знае кой е купувача, и че сега е разбрал. Всички останали басни са за пред публиката.

-Т.е. Вие твърдите, че г-жа Върбакова е поставено лице?

– Прилича най-много на поставено лице. Лошото е, че на театрално лице изглежда министър-председателят. Защото има два отговора, няма трети – или службите в България не работят или министър-председателят се прави на умишлено неинформиран, което означава, че лъже гражданите, няма трети вид отговор. И тук искам да се направи категорична разлика между контролните органи, каквито са Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, КЕВР и т.н. и другите служби, които са ангажирани с доставката на достоверна информация към държавния ни глава, към министър-председателя.

– Не трябва ли сделката тогава да бъде стопирана?

– Според последните изявления, които винаги могат да се окажат предпоследни на министър-председателя, най-малкото би трябвало да се забави сделката, защото изведнъж започват да излизат руско-грузински капитали, изведнъж стана ясно, че едни банки са подкрепили сделката, а те самите отричат да е така, а самият министър-председател днес се направи на жертва и заяви, че това било поредния опит да бъде свален от власт, както през 2013 година и изведнъж откри заговор срещу себе си. Изглежда това е поредната спасителна версия за него да се превърне от един неинформиран човек в жертва.

– Каква ще е политическата цена на този скандал. Днес от ДПС заявиха също, че правителството се клати?

– И това е точно така. И мисля, че самото правителство полага уникални усилия, за да саботира себе си. Така, че не виждам какъв точно заговор вижда министър-председателят срещу себе си, след като основната например опозиционна партия, се занимава с тел и дупки по границата, вместо да забележи по-големия проблем, че техният любимец Делян Добрев заедно със своя мечтан отбор е окупирал почти цялата енергетика в България. Можеше това да им направи впечатление, тъй като става дума за стотици милиони хора.

– Възможно ли е подобна непрозрачна сделка да се извършва в страна от ЕС, тя прилича повече на такава от третия свят? Възможно ли е българите да си затворят очите и мислите ли, че това ще коства поредния мандат на премиера Бойко Борисов?

– Ако българите са с отворени очи, пореден мандат на Борисов изобщо не трябваше да има. Вие виждате, че ние влизаме от скандал в скандал, и това дали сме в европейска или африканска страна зависи от самите българи, тъй като очевидно биваме управлявани еднолично, подминавайки всички пазарни механизми за развитие на икономиката ни , както и нормалните механизми на демокрацията, които са валидни за цивилизованата част на Европа, в която ние членуваме. Нима някой не е наясно защо сме на тази унизителна позиция по свобода на словото. Нима някой не е наясно, защо сме толкова напред по отношение на корупцията в страната и защо още не сме в Шенген или пък в Еврозоната. Всички са наясно с това. Докато слушаме басните на министър-председателя, който мести два реактора, наричайки ги бидончета, днес се оказа, че стояли, натъпкани в кашони. Това може да е забавно за нашите приятели от ЕС и да се поусмихват дипломатично, но за страна, която се управлява от такъв човек, това е трагично. В край на краищата ние живеем, а не французите, нито британците под управлението на този човек. И цената я плащаме ние, не само за тока, а и за щетите от такъв вид управление.

– Все пак Вие споменахте едно име Делян Добрев, мислите ли, че той е дългата ръка и той стои и зад тази сделка?

– Прекалено дребен фактор е за да стои той зад сделката, по-скоро той бива използван за изкуствена ръка на хората, които управляват страната, а безспорно този, който има най-голяма власт над управлението се нарича Бойко Борисов. Така, че ако е имало някой, който е информиран за тази сделка, е именно той и приближените му икономически кръгове. Делян Добрев е по-скоро изпълнител и то съвестен.

Оригиналното заглавие е: „Бабикян: Над сделката с ЧЕЗ има политическа протекция“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *