19/04/2024

С 2,5 на сто е скочил брутният вътрешен продукт

Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 2.5% през първото тримесечие, спрямо същия период на 2010 г. Това показват ексресните данни на националната статистика (НСИ). В сравнение с периода октомври – декември ръстът е 0.4%. Данните са над очакванията на аналзитори, които бяха за нива около 1.5%.

Основната причина за отчетения растеж е износът, който се е повишил с 22.2%. Потреблението и инвестициите обаче са се понижили* съответно с 2.1 и 2.7%. През последната година именно износът движеше икономиката, а компаниите, които работят за чуждите пазари започнаха първи да усещат глобалното възстановяване.

Според данните икономиката е създала продукт за 15.49 млрд. лв. през период януари-март. Най-голям дял в БВП – 78.5%,  заема крайното потребление, което в стойностно изражение възлиза на 12.16 млрд. лв.

„Износът е основен двигател за растеж и през първото тримесечие, като вече имаме нулево външно-търговско салдо. В номинално изражение износът и вносът растат бързо, но засега свиването на потреблението и на инвестициите задържат покупките от чужбина на ниски нива“, коментира Цветослав Цачев, главен анализатор в Елана. Според него единствен начин да се запази баланса във външната търговия е вътрешният пазар да остане слаб, за което основна вина има стагнацията на реалните доходи и ниското кредитиране.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *