18/04/2024

Услужливият въжеиграч прокурор Кокинов подаде оставка и като магистрат

Николай Кокинов е внесъл молба да бъде освободен и като магистрат, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров (на снимката). Според него най-голямото нарушение на Кокинов е, че очевидно е съобщил резултатите от проверката за подслушването в МВР на експремиера Бойко Борисов.

Кокинов поиска да бъде освободен като административен ръководител на Софийска градска прокуратура заради записите с него, Бойко Борисов и Мирослав Найденов, но днес сутринта е внесъл молба да бъде освободен и като магистрат.

„По закон такава молба не може да бъде разгледана – молба за освобождаване от качеството на прокурор, при положение, че има образувано дисциплинарно производство. Няма обаче никаква законова пречка да бъде разгледана молбата за освобождаване от длъжността софийски градски прокурор“, каза Цацаров пред журналисти във Висшия съдебен съвет (ВСС), цитиран от БГНЕС и БТА.

Дисциплинарното производство на ВСС е за нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата при назначаването на прокурор по делото срещу бивши директори на НЕК.

Етичната комисия към съвета ще разглежда днес казуса със записа. Членове на ВСС ще поискат Кокинов да бъде уволнен дисциплинарно от съдебната система заради уронване на престижа й.

Цацаров предложи да се види какво ще реши ВСС и Етичната комисия, тогава ще се мисли кой ще изпълнява функциите градски прокурор.
„Бих искал неговото отстраняване, и бих искал дисциплинарно производство срещу него, ако не беше фактът на подадената оставка, но при така подадената оставка – не виждам за какво“, каза още главният прокурор.

„Най-голямото нарушение е, че прокурор Николай Кокинов е съобщил или дори – предал, резултатите от прокурорската проверка за подслушването преди съвещанието в моя кабинет и на практика я обявява, съобщава или може би дори – предава явния доклад за тези проверки“, смята Цацаров, и добави, че Кокинов опитал да даде обяснение за разговора.

В петък от записите стана ясно, че Борисов коментира проверката по телефона с някого, но не се разбра, че това е Кокинов. Обвинител номер 1 обаче не може да каже дали е основание за наказателно производство, тъй като още от петък в отдел „Инспекторат” във Върховната касационна прокуратура (ВКП) има образувана проверка.

Тя ще изясни има ли данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба. Ще бъдат разпитани лицата в разговора, ще бъде установено автентичен ли е записът, както и кой е източникът му, съобщиха от ВКП.

 „Искахме да имаме 100% увереност, че този запис не е резултат от законно използване на СРС – е, не е. Не мисля, че някой може да отрече, че такъв разговор е воден. Дали това, с което сме запознати, е целият разговор, дали са само детайли от разговора и прочие – ще бъде изяснявано“, каза Цацаров.

По повод думите на Кокинов, че Борисов е избрал Цацаров за главен прокурор, той заяви, че няма притеснения и ако има такива, нямало да се работи по случая.

„Нямам намерение да чакам, нямам намерение да превърна едновременно с това прокуратурата в заложник на нечии интереси или не дай Боже участник в политическата игра в предстоящите избори“, коментира още Цацаров и добави, че прокуратурата не може повече да стои в процес на изчакване, просто трябва да си свърши работата. Той призна, че никога не е очаквал, че от 10 януари досега могат да се случат толкова много неща и тези неща могат да поставят на такова изпитание прокуратурата.

Ще трябва да го докараме до съд, иначе не правим нищо, каза още Цацаров и категорично отрече да е забранявано на Кокинов да разговаря с Малена Филипова. (за нея има данни, че е разпъвала „чадър“ над бившия земеделски министър Найденов – бел.ред.).

Кокинов не бил изолиран, защото образувал наказателното производство по случая с незаконните СРС-та.

„Не сме чета, за да си играем на това кой е предаден“, бяха думите на  главеният прокурор, който припомни, че при разпита миналата седмица бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не е говорил за тайни общества в прокуратурата или за безобразия на магистрати. Явно това било казано „с оглед публични цели“.

„За нелицеприятните квалификации, които бяха дадени по отношение на колеги и журналисти, никой не може да мери и определя тона на други хора, както и формата на техния разговор“, обясни главният прокурор.

Форум: Важно е какво и как обсъждат Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Институциите трябва да кажат дали в този разговор има данни за престъпления, но със сигурност има нередни неща. Ако България беше нормално функционираща държава, с истинско разделение между властите и поне средно ниво на демократична култура, тримата участници в разговора трябваше да бъдат държани отговорни за думите си или поне да мълчат гузно.

http://dnes.dir.bg/news/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *