28/09/2020

Кристалина: България пренави пружината на финансовата дисциплина

България малко пренави пружината на финансовата дисциплина, заяви в предаването „Седмицата“ на Дарик българският еврокомисар Кристалина Георгиева  (б.р:. Сега го казва – не само тя. Преди това управляващите бяха глухи, слепи и надменни за страданията на народа, който им осигурява добрия живот).

Тя смята, че има „пространство, в което да се мисли за поемането на нов заем“, но е много важно за какво трябва да бъдат използвани тези пари. Георгиева бе категорична, че може да се говори за около един млрд. лева.

Според Георгиева е много важно да се увеличат доходите на хората. „Аз винаги се притеснявам, когато се взема заем за вътрешни цели, защото според мен със заем трябва да се финансира стимулирането на икономиката“, допълни еврокомисарят. Тя бе категорична, че ако говорим за заем, той може да бъде и от вътрешния пазар. Георгиева определи санирането на жилищата като приоритет, който може да се финансира със заем.

Следващото правителство

На въпрос защо, след като знае какъв е пътят пред България, не си вземе няколко месеца отпуска, за да стане служебен премиер, Георгиева отговори: „Защото трябва да напусна мястото си като еврокомисар“. Тя бе категорична, че не може по време на отпуска да участва в управлението на страната. „Такъв вариант с отпуската за съжаление няма“, допълни Георгиева.

Според нея следващото правителство трябва да раздели финансовия министър от вицепремиерското място по икономическите въпроси. „Ние знаем, че у нас две неща останаха нерешени – едното е социалната тема и второто – подпомагането на малкия и среден бизнес“, каза Георгиева.

Шенген – не е приоритет номер едно

Няма политическа готовност България и Румъния да бъдат приети в Шенген, заяви още българският еврокомисар Кристалина Георгиева. По думите й на фона на приоритетите, които стоят пред страната ни, това не е най-важната тема. „Ние трябва да влезем в Шенген, но не е приоритетът, в който трябва да се фокусираме с всички сили. Настроението е да има увереност във всички държави и тогава да се внесе за обсъждане в Съвета за сигурност“, каза Георгиева.

България през погледа на Брюксел

„От Брюксел това, което се вижда е, че кризата генерира вълна от недоволства. Включително и в нашите съседи като Гърция и Румъния има турболенции“, допълни българският еврокомисар. Според нея тревогата в Брюксел върви в две насоки – първата е какво да направим, за да решим проблема с безработицата и дали мерките, които се вземат, са достатъчни. „Втората тревога е дали, когато се насочим към растеж и решаване на безработицата, няма да изпуснем финансовата дисциплина“, допълни Георгиева. По думите й „дълговата криза е в огледалото за обратно виждане, тя е зад нас, но не толкова назад, че да я забравим“.

http://dnes.dir.bg/news/kristalina-georgieva-ostavkata-boyko-borisov-13311406

(Visited 70 times, 1 visits today)

One thought on “Кристалина: България пренави пружината на финансовата дисциплина

  1. Управляващите пренавили пружината на финансовата дисциплина,бла,бла…“На чужд гръб сто тояги са малко“.Но ние сме си винпвни,защото сме гласували доверие на такива управляващи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *