21/05/2022

Българче само на 11 години е студент в Софтуерен университет (видео)

11-годишен ученик от Асеновград вече е студент в Софтуерен университет в София. Въпреки крехката си възраст, Димитър Самаров взема първия си изпит с блестящ резултат – 250 от 300 възможни точки. Момчето учи предимно онлайн, за да не пропуска и часовете в училище.

Още на 8 години Димитър проявява специален интерес към компютрите, затова и става част от екипа на клуб “Компютър“ в Асеновград.

Димитър Самаров: Научих много неща за устройството на компютъра и като цяло тук се запалих към техниката.

Полина Симова – ръководител на клуб “Компютър“: Това момче, когато идваме тука заедно да оправяме тази техника на неговата възраст, отваря сам чичо „Гугъл“ или както той казва Ютуб е по-добра търсачка, учи мен самата и започва да слуша лекция за това как да се справи и софтуерно и хардуерно проблемче в залата.

Миналата година момчето разбира, че ще бъде проведено безплатно компютърно обучение в града от специалисти от софтуерен университет. След края на програмата всеки има право да се яви на изпит, който дава шанс за дистанционно следване в университета.

Ралица Самарова: Когато той каза: искам да се явя, аз му обясних, че вероятността е много малка, даже не попитах какъв е резултатът. Той дойде много развълнуван и каза: аз имам 5.60 на изпита! Резултатът е много висок.

Сега Димитър е вече студент и даже е взел първия си изпит.

Димитър Самаров: Не беше твърде тежък изпитът, важното е да не се притесняваш. Няма нищо страшно да сбъднеш мечтите си, просто трябва да вярваш в себе си.

Освен интерес към компютрите, Димитър проявява любопитство и към танците. Има завоювани над 25 медала, половината от които златни, в категорията „Изгряващи звезди” – латино и стандартни танци.

https://www.bnt.bg/bg/a/11-godishniyat-dimitr-ot-asenovgrad-veche-e-student-po-programirane. Видеото – ТУК

(Visited 115 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *