02/10/2022

Пазим стрикно диета, а не отслабваме. Къде грешим?

Повечето от нас дори не си спомнят как и кога са прикнали механично, без да ръзсъждават, да спазват едни повсеместно утвърдени канони при храненето. При това често, като пренебрегват сигналите, които ни изпраща собственото тяло. Например, забелязали ли сте, как малките деца, докато се хранят, искат водичка. Авторът на книгата Как да отслабнем завинаги – Пиер Дюкан, се пита: Кой глупак измисли това, че докато се храним, не трябва да пием вода! Тъкмо обратното, казва той. И вади куп аргументи в защита на тезата си. Както вадят куп аргументи и поддръжниците на точно противоположната теза.

Така или иначе по отношение на храненето един през друг напоследък се развенчават мит след мит. Същото прави професор Детлеф Папе, но по отношение на клишетата, свързани с манията за отлабване през последните десетилетия.

Първи мит: По-добре е човек да се храни по-често от три пъти на ден. Според германеца, който е автор на бестселъри, това въобще не е правилно. Хората, склонни към трупане на излишни килограми, би трябвало да се ограничат до три хранения на ден. При по-често поемане на храна се стига до постоянно отделяне на инсулин, което трайно блокира изгарянето на мазнините в организма.

Втори мит
: В повечето от схемите за отслабване изрично се препоръчва хранителните продукти да са максимално пресни и да не се ползват замразени храни. И това обаче е излишна мярка без основание според Папе. Тъкмо замразените зеленчуци например имат по-добре съхранени витамини и микроелементи, отколкото онези, които сме купили на пазара, без да знаем колко дълго са били държани преди това на слънце.

Това, което малцина, освен специалистите знаят, е че ултравиолетовите лъчи сериозно влияят на витамините. При шоковото замразяване на зеленчуците обаче голяма част от витамин С и B остава запазена.

Трети мит: Солта повишава кръвното налягане. Наблюдения показват, че дори високо ниво на консумация на сол от 15 до 20 грама на ден не предизвиква повишено кръвно налягане при мнозинството от хората.

Нещо повече – при някои поемането на предимно безсолна храна може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Но за хора с наднормено тегло е препоръчително да ядат по-безсолно, тъй като високото ниво на инсулина осуетява отделянето на солта от организма.

Четвърти мит
: Друго знаем, не знаем за правилното хранене, но на всички ни е втълпено, че от тлъстите меса – и въобще от мазнините, се пълнее. Пълна заблуда! Месото /когато е до 500 грама на ден/ и мазнините /между 80 и 120 грама на ден/ предизвикват само умерено отделяне на инсулин в кръвта. Затова пък комбинацията между белтъчини и мазнини, която е характерна за месото, предизвиква особено трайно чувство на засищане.

Има обаче един факт, с който наистина е добре да се съобразяваме. А именно какви точно мазнини поглъщаме. Добре е да наблягаме на ненаситените мастни киселини, каквито например има в рапичното олио или в зехтина. А също – и в тлъстите видове риба като херинга, скумрия и сьомга.

Е, завъртя ли ви се свят от този удар с чук по принципите на хранене, с които сте отраснали? Може би най-сигурният начин да се разбере кой е крив и кой прав в безпройните и противоречиви препоръки е експериментирането, което ще покаже кое е най-доброто за талията ни. И найв-вече – за здравето ни. Още повече, метаболизмът е различен при различните хора и всеки трябва да намери най-доброто за себе си.

(Visited 836 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *