30/10/2020

Гласят пловдивчанката Мария Капон за финансов министър?

Дама ще седне в креслото на Симеон Дянков като финансов министър в служебния кабинет, научи „Стандарт“ от сигурен източник.

В коридорите на ведомството усилено се твърди, че за новия господар на бюджета се търси дама. В петък се завъртяха две имена за поста. Първото от тях е на Карина Караиванова, която изкара три месеца като заместник на Симеон Дянков. Според колегите й от финансовото министерство Караиванова е дългогодишен експерт от кариерата във ведомството, професионалист и не е политически обвързана. От 22 февруари тя бе върната на длъжност директор на дирекция „Национален фонд“.

Другото име, което обаче коментират депутати, е на Мария Капон, лидер на Единната народна партия. Тя бе и депутат в 40-то народно събрание. Тогава Капон стана известна с непримиримостта си към някои екстри на депутатите като безотчетните им пари. Капон е завършила икономика, специалност „Продуктов маркетинг“, в университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен. Специализирала е „Проучване на пазари и панаирен маркетинг“ в Германия, Япония и Франция, както и „Експорт-импорт в азиатските страни“ в Шри Ланка. Попитана дали ще държи кесията на държавата през следващите два месеца, Капон отговори: „Нямам време за коментари“. Така нито отрече, нито потвърди новината.

В коридорите на „Дондуков“ 2 се говори, че президентът Росен Плевнелиев се доверява на амбициозни и добре подготвени професионални дами и това не е тайна за никого. Още като министър в регионалното ведомство той се бе обградил от кадърни дами, като голяма част от тях се присъединиха и към екипа му на „Дондуков“ 2.

Жените да поемат повече професионални и управленски роли, призова и председателят на Българския център на жените в технологиите Саша Безуханова на конференция „Кризата и жените“ в Брюксел. Именно Безуханова дълго бе спрягана и като един от най-вероятните избори на държавния глава за служебен премиер. През последните дни според запознати обаче надделява вариантът с поста да се сдобие омбудсманът Константин Пенчев. Последните разговори с него се водят на 4 очи и отговорът му ще стане ясен до понеделник. Пенчев е сред най-консенсусните предложения за временен премиер, които се завъртяха в публичното пространство. Зад кандидатурата му се обединиха протестиращите, партиите и екипът на държавния глава.

Премиерът не трябва да идва от политиката или бизнеса, да се ползва с доверие и да е отговорен, описа профила на бъдещия министър-председател и президентът Росен Плевнелиев. Сред другите имена, които се спрягаха за поста, са посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева, членът на борда на директорите на Световната банка Румяна Кючукова, професор Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН, както и шефът на Газовата и петролна асоциация Андрей Делчев.

http://standartnews.com/balgariya-politika/kanyat_dama_v_kresloto_na_dyankov-180509.html

(Visited 170 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *