25/04/2024

Запознайте се с уникалния Зелен човек

Ние до такава степен сме свикнали с присъствието на растенията, които са около нас и които ни дават кислород, че понякога ги гледаме без да ги виждаме. Но сред тях има изключително необикновени екземпляри.

Например осилестият бор на име Мафусаил, който бе открит през 1953 г. в Националния парк на Калифорния. Уникалното при него е, че то е едно от най-старите дървета в света. Според експертите към днешна дата Мафусаил навършва 4840 години.

Не по-малко удивителен е Зеленият човек – дърво, което расте в сингапурската Ботаническа градина.

Този екваториален ботанически парк е създаден преди повече от 150 години и се счита за една от най-интересните забележителности на  малката азиатска страна. Според Times това е „най-добрата градска джунгла” в цяла Азия. 52 хектара на този музей под открито небе са удостоени с три звезди в рейтинга на Michelin.

На територията на парка живеят много редки растения. Но Зеленият човек е наистина уникално дърво. Необикновеното е, че стволът му, изцяло покрит със зелен мъх, представлява лице на човек, при това – азиатец, с добре очертани очи, нос, уста. Дърво е достатъчно голямо – обиколката на ствола му е три метра, поради което лицето е с много ясни очертания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *