29/03/2024

Направиха специална стая за момче, което яде дърво, тапети, камъни

На 6-годишния  Зак Тахир от предградията на Манчестър, който обича да дъвче негодни за ядене предмети, подариха за рождения му ден нова стая, в която той няма да може да похапва мебелите и тапетите.

Така майката се надява да опази детето си от беди, съобщава The Daily Mail. (на снимката)

Зак Тахир страда от рядко разстройство на храносмилателната система – синдромът на Пайк. Заради болестта той е готов да яде всичко, което му попадне под ръка, в това число камъни, хартия и мазилка.

След като момчето започнало да дъвче гипсокартон  майка му оборудвала за него специална спалня. Новата стая на Зак е изпълнена с материали, които покриват кортовете са скуош. Благодарение на това момчето повече не може да гризе стените. Спалнята е обзаведена с мебели със закръглени краища и наклонени первази, което би трябвало да защити зъбите на момчето.

Стаята на Зак Тахир е първата по рода си. Тя е струвала на неговата майка Рейчъл Хорн 36 хил. паунда ( 54 хил. долара), при което 26 хиляди паунда били отпуснати от градския съвет на градчето Салфорд, в което живее семейството.

Останалата част от сумата била събрана от дарения. За това бил създаден благотворителен фонд , членове на който станали популярни актьори от сериала „Улица коронация”, а също и известният комик Джон Бишъп.

Самата Рейчъл Хорн заради сина си била принудена да напусне работата си в банка. „Аз толкова се безпокоя за него, знаейки, че може да си пъхне нещо в устата. А когато започна да яде дърво, изпаднах в ужас – нали може да вкара в устата си подпалка или да глътне голямо парче и да се задави”, споделя жената.

Тахир не е единственото в света дете, страдащо от влечение към неядливи предмети. Малката Натали Хайхерст от американския щат Индиана обожава да яде камъни и пръчки, а веднъж изяла дори електрическа крушка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *