20/04/2024

Нови протести в София и страната – поискаха Велико народно събрание

Няколко стотин души излязоха за пореден ден на протест в столицата, те се придвижват към парламента.

Протестиращите във Варна блокираха бул. „Владислав Варненчик”. Протестно шествие от около 500 души в Пловдив тръгна по един от централните булеварди, няколко десетки са се събрали на контрапротест пред Централна поща в подкрепа на премиера Бойко Борисов. Контрапротест има и в столицата.

Днес към досегашните искания на протестиращите се добавиха нови – за Велико народно събрание, промяна на Коституцията и нов модел за управление на страната.

Протестиращите в столицата излязоха на бул. „Цар Освободител“ и се придвижиха  към Народното събрание, предаде Агенция “Фокус”. Протестиращите скандират „мафия“ и „елате с нас, протестът е за вас“. Видимо са се събрали няколко стотин души. В същото време стотина души, които подкрепят премиера Бойко Борисов, стоят отстрани в градинката допарламента. Полицаите са изградили две живи вериги между двете групи протестиращи. По средата има буферна зона.

Във връзка с постъпила информация за подготвяни крайни действия по време на протестите, от СДВР призовават столичани да изразят позицията си по мирен начин. Полицията призовава гражданите да се разграничат от проявите на вандализъм.

За мирен протест призова и президентът Росен Плевнелиев по-рано днес. „С действията си днес ще покажем на цял свят нивото на демократичното си развитие. Кризисните ситуации не са нещо непознато в съвременната ни история. Най-важното в настоящия момент е да подходим със спокойствие и разум – и политиците, и гражданите, всички, и така да запазим и да защитим основите на правовия ред в България“, се посочва в изявление на президента Росен Плевнелиев.

Протести освен в столицата има и в по-големите градове на страната.
Около 500 души протестират за 11-ти ден пред сградата на EVN в Пловдив, предаде „Фокус“, те се движат по централните булеварди на града. Същевременно 10 души са се събрали на контрапротест пред Централна поща в подкрепа на премиера Бойко Борисов. Пред сградата на електроразпределителното дружество един от протестиращите каза пред множеството, че това, че Бойко Борисов е подал оставка, не означава, че исканията им са изпълнени. Протестиращите освиркват и скандират „EVN вън“ и „Всеки ден ще е така, до победата“. За пореден ден те призовават полицията да се присъедини към тях. В района има засилено полицейско присъствие, но протестът протича мирно. В същото време един от организаторите на контрапротеста каза, че са тук, за да подкрепят Борисов и правителството и че искат то да изкара мандата си.

Протестното шествие във Варна блокира бул. „Владислав Варненчик”. Протестиращите скандират „Мафия” и „Българи юнаци”. Доста граждани продължават да се присъединяват към шествието. По-рано протестиращите обявиха, че отменят шествията си днес и утре. Протестиращите настояват депутатите да внесат в парламента предложения за свикване на Велико народно събрание с цел промяна в Конституцията. Тази промяна ще дава възможност на гражданите да отзовават избраните във властта. Протестът преминава изключително мирно. Има засилено полицейско присъствие. Протестиращите благодариха на полицейските служители за доброто отношение по време на протестите, които продължават вече 11 ден.

Около стотина души излязоха на протест пред сградата на електроразпределителното дружество ЕВН и в Бургас, съобщи БТА. Те протестират срещу високите сметки за електричество. С плакат „Г-н Борисов, моля Ви не ни оставяйте!” в Бургас протестираха и в подкрепа на премиера.

http://dnes.dir.bg/news.php?id=13158076

One thought on “Нови протести в София и страната – поискаха Велико народно събрание

  1. „Робите ревнаха – на кого ни оставяш Бащице ! Кой ще ни управлява сега ?! Умът ми не го побира, когато имаш възможност да поемеш отговорността за Свободата си, да плачеш за Господаря си ! Хора които никога не са имали порив към свобода и достойнство са изпаднали в паника – „Ами сега Станишев и Доган ли ще ни управляват“? Ще Ви управлява собствената ви Глупост до края на дните ВИ ! Тези които са готови да продадат Свободата си за късче сигурност – ТОВА СА ЖИВИ СЪЩЕСТВА НЕДОСТОЙНИ ЗА КАЧЕСТВОТО ЖИВОТ.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *