29/03/2024

Депутатите гласуват днес оставката на кабинета „Борисов“

Като точка първа от дневния ред на днешното парламентарно пленарно заседание Народното събрание ще гласува решение за прекратяване мандата на правителството на Бойко Борисов.

Вчера по обед Борисов депозира оставката на правителството в Народното събрание, като часове по-рано от парламентарната трибуна каза, че „властта ни е дал народът, днес му я връщаме“.
Той свърза оставката си с масовите протести така:

„Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. От днес нататък няма какво повече да направим, за да им помогнем. Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент ограден с ограда – това не ни е цел, нито изгода, ако трябва да се пазим от народа“.

Пред министите в последното им заседани пък казал следното:

„…Дано българите след тези събития оценят, че всяка капчица кръв по този асфалт, който с такава радост полагаме не ни е нужна…“

Парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС заявиха, че няма да поемат ангажимент за съставянето на кабинет и няма да участват във формирането на служебно правителство в рамките на този парламент.
Самият Борисов обяви, че ГЕРБ няма да участва нито в служебно, нито в програмно правителство и оставя на хората „да си изберат Станишев, Доган или Костов“.

Така най-вероятно ще се стигне до разпускане на Народното събрание, назначаване на служебен кабинет от президента и избори до два месеца.

Бойко Борисов директно връчи управлението на БСП и ДПС, защото отказа да решава проблемите на хората, коментира вчера от парламентарната трибуна съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Той вече предложи да бъде съставен експертен кабинет.

Днес по обед президентът Росен Плевнелиев ще направи изявление за актуалната политическа ситуация.

http://dnes.dir.bg/news/ostavkata-boyko-borisov-13161059

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *