16/04/2024

В САЩ е открит надпис на 3000 години с Десетте заповеди

Уникален надпис е открит край малкото градче Лос Лунас в американския щат Ню Мексико. В подножието на един от хълмовете се намира древен камък с добре запазен надпис. Според мнението на някои учени той съдържа Десетте Божи заповеди, а също така и знака Тетраграматон, който е вписан в текста на древноеврейски език.

Това е доказателство, че по всяка вероятност евреите са дошли на територията на Америка много преди Колумб и дори преди викингите. Трябва да се отбележи, че по редица причини този надпис не може да бъде фалшификат. Точното време на откриването му не е известно, но местните жители знаят за него още от 1850 година. Тогава езикът на текста е бил неизвестен, поради което не са могли да си го преведат и разберат.

На този артефакт  присъстват букви от древната еврейска азбука. Изследователи знаят за съществуването на подобна писменост едва от втората половина на 19-ти век след провеждането на археологически разкопки. След като надписите били разшифровани се изяснило, че това са копия на известните от Библията „Десет заповеди”.

Ако се сравни текстът от Лос Лунас и надписите, открити в Тел Дан – Израел (на снимката са останки от този древен град) става ясно, че азбуките практически са напълно идентични. Надписът от Тел Дан е на възраст 1000 години преди новата ера. Това дава основания да се предположи, че надписът от Ню Мексико е направен от семити – вероятно древни евреи, преди около 3000 години.

Трябва да се отбележи, че надписи на древен иврит са откривани и в други райони на САЩ, в това число и на територията на щата Тенеси и долината на река Мисисипи.

5 thoughts on “В САЩ е открит надпис на 3000 години с Десетте заповеди

  1. СТИГА ЮДЕЙСКИ ГЛУПОСТИ. ТОВА Е ПОРЕДНАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ. ЗАСРАМЕТЕ СЕ И ПРЕСТАНЕТЕ С ГЛУПОСТИТЕ!

  2. Надписите, може и на 10 000г. да са. Въпросът е кога е пренесен каманака. Не изглежда много тежък.

  3. И това е възможно, но то отново говори за фалшификат. Ако е пренесен от Юдея, то не е американски.

  4. А кой знае къде е сниман този камък, но някой е решил,че е открит в америка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *